facebook
twitter

Горещи новини

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на САЩ като подчинени

1730
Снимка: Архив

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Джон Болтън, третираше съюзниците на Америка като подчинени. Самото му назначаване беше грешка, а президентът се нуждае от силен външнополитически екип. Това казва в интервю пред БНР бившият посланик на Съединените щати у нас Джеймс Пардю.

Той коментира събитията около Иран и Афганистан, които доведоха до отстраняването на Болтън.

"До известна степен е обезпокоително от гледна точка на външната ни политика. Първо, идеята да бъдат поканени талибаните в „Кемп Дейвид“ беше гигантска грешка от страна на президента. Добре, че реши да не я прави. Не съм сигурен каква е била целта му, освен да парадира след това, че е получил повече отстъпки от талибаните. Но това не проработи и, разбира се, не помага на американския преговарящ Залмай Халилзад. Лоша идея беше и добре, че не се материализира.

Не е сигурно как ще продължи този процес, включително и заради наближаването на афганистанските избори. Аз съм със смесени чувства за Афганистан. Защото ние инвестирахме много там, но според мен инвестирахме вече достатъчно. Затова одобрявам целта на президента - да намали сериозно американското военно присъствие, но постепенно, не внезапно. Основният ни интерес сега е да предотвратим Афганистан да стане отново убежище за терористи в бъдеще. Можем да го постигнем и без много войници там.

За Иран - Болтън беше ястребът към Иран. Има много неоконсерватори като него, които искат Съединените щати да ударят Иран. Но и това е много лоша идея. Иран не нападна Съединените щати, а саудитски петролни обекти. Затова ако някой ще отвръща на удара, това трябва да са саудитците, не Съединените щати. Очевидно това беше провокация, вероятно от самия Иран или от неговите марионетки.В момента Съединените щати и Иран играят на котка и мишка. Иран е недоволен от изтеглянето ни от ядреното споразумение и от санкциите, които му наложихме. И предприема ответни действия. Иранците са много сериозни и могат да направят много неща. Затова трябва много внимателно да помислим преди да се впуснем във война срещу тях точно сега. В края на краищата смятам, че импулсите на президента Тръмп го водят към предпазливост. А Болтън беше уволнен, защото го натискаше прекалено много да предприеме военни действия".

От гледна точка на Иран ударите в Саудитска Арабия са значителен успех. Те бяха изненадващи, ефективни и поставиха Съединените щати в трудна ситуация. Защото допреди няколко години бихме реагирали заедно с нашите съюзници и с международните институции. Но президентът ни постави в изолация с унилатералистката си политика, отдалечи ни от съюзниците и в момента Съединените щати са до известна степен сами в този регион. Вижте, Съединените щати трябва да внимават какво вършат, но Иран също трябва да внимава. Търпението на Америка не е безгранично. И ако Иран продължава с провокациите, ще пострада в определен момент, продължава бившият посланик на САЩ у нас.

Според него е неприятна ситуацията, която Тръмп е създал с излизането от ядреното споразумение, което европейците подкрепят. "Според мен това беше гигантска грешка от страна на президента. Но е свършен факт. И тъй като Тръмп не е популярен в Европа, мисля, че малцина политически лидери там ще излязат и ще поемат вътрешнополитически риск да го подкрепят. Освен ако техният интерес е наистина застрашен. Не мисля, че много европейци виждат така нещата в момента", казва Пардю.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Невъзможният пост в Белия дом е на съветника по националната сигурност

12.09.2019

Атлантик

218
Тръмп уволни съветника си по националната сигурност

10.09.2019

4583 38
Stratfor: Какво търси Джон Болтън край руските граници

29.08.2019

4824 37

Коментари

Хулиган

Джон Болтън третираше съюзниците на САЩ като подчинени

Значи съюзниците обичат да ги третират по този начин.

Стокхолмски синдром...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-viz...

Желязко Желев

           "USA не и трябват съюзници а васали'-Уго Чавес.По памет,ще потърся и ще прецизирам.

Фразата е употребена от Путин в една от преките му линии ,и гугленето и другите търсачки вадят само нея.Предполагам ако се потърси на испански?

тютюн

Абе пърдю, дали ти вярва някой, че ти по друг начин ги 'третираш'? Ovo je standard: F*ck the E. U. 

Шумахер
снимка на Шумахер

Подчинени, които ги доят главно с хвърчила. Някой знае ли за фирма, магазин или Бог знае какво, в което плащаш кеш, а има вероятност да си получиш стоката или услугата след 3 години?

Рижавият, откакто е станал президент, главно пари и мита му се въртят в главата! Само дето война не е започнал...

inventus

Доста отрезвяващо и същевременно балансирано изказване. Въпреки всичко на тоя му нямаме много вяра.

mongol_cosmonaut

На тоя бившата преводачка в момента е зам-министърка по ПР и важна клечка за контрол на Бате Бойко.

Реално какви задачи изпълнява тая и кой и нарежда може сами да се досетите. Беше и в Шеврон когато бяха актуални шистовите сондажи в Добруджа и Северното Черноморие. Въобще много пробивно моме. 
Имам неудоволствието да я познававам лично и да съм "очарован" от умствения и капацитет.

Реално този посланник измъти и отгледа герберастията и крепи сегашното статукво в Булгаристан

ИвКо

И кой го казва това? Един от най отвратителните от щатските посланици изпращани до сега у нас, все пак Джони Мъки не беше посланик.

Не съм много сигурен, но си мисля че точно на Пърдьо беше фразата, "Не е важно дали по света обичат Америка*, важното е да се страхуват от нас". Заради не изгонването на този посланик се разочаровах от н.в. Симеон II.

* не обясни за Северна или Южна Америка става въпрос или и за двете.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×