facebook
twitter

Горещи новини

Дончев: Да сме готови за зловредно вмешателство в изборния процес

Вицепремиерът и финансовият министър Горанов се явиха като свидетели по делото срещу Петър Москов за антигрипните ваксини от 2015 г.
3117
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Нормално е не само да очакваме, но да сме готови за всякакви тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. Той бе в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването в предходния кабинет Петър Москов.

„Няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде „ударен“, подчерта Дончев, коментирайки възможността страната ни бъде обект на хибридна атака от страна на Русия по време на предстоящите европейски и местни избори. „Имало е предишни атаки на избори, правени в България. Примерно през 2015 година имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес“, обясни Дончев.

На въпрос разполага ли с информация за това дали венецуелската петролна компания се е опитвала да прехвърли пари в България чрез брокерска къща, той коментира: „Не съм получавал подобна информация, но когато имам възможност да се върна в Министерския съвет ще проуча този сигнал с всички инструменти, с които разполага държавата“.

Със същия аргумент Томислав Дончев не коментира и появилата се информация за присъствие „Новичок“ в страната ни през 2015 г. и направения опит да бъде отровен български гражданин (Емилиян Гебрев). „Като говоря с колегите ще мога да дам адекватен отговор каква би била позицията на правителството. В момента би било коментар в крачка, а аз не обичам такива коментари“, каза Дончев.

Вицепремиерът се яви в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания по делото срещу Петър Москов, повдигнато му заради приетите като дарение от Турция през 2015 г. 100 000 дози ваксини за деца „Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

На съдебното заседание стана ясно, че това решение е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет.

„На година се вземат стотици решения на Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет, не мога да помня всяко едно от тях. Но въпросната точка, отпреди три години, си я спомням. Аз имам навика да се интересувам и да търся допълнителни факти и извън папките - обясни пред журналисти Дончев. - Имаше кризисна ситуация и колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация“.

Дончев бе категоричен – щом е подписал решението, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него. Той обясни още, че обичайно неприсъствените решение на кабинета се вземат в условия на спешност, както и че не може да каже защо по това време в страната ни е не е имало такива ваксини. 

В Специализирания съд заради делото срещу Петър Москов се яви и финансовият министър Владислав Горанов. Запитан дали има настъпила вреда за държавата след случая на размяната на ваксини с Турция през 2015 г., той отговори: "Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не."

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не мие предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено - обясни пред журналисти Горанов. - Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена."

 

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Членовете на СИК ще следят чистачите в изборните помещения

28.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

853 6
Партията на Слави: Никога коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите

23.09.2020

8062 72
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

21174 14

Коментари

Страници

mi6osp.

Цветанов и Дончев си търсят оправдание за загубата на изборите.

авакум 78

 

 

 

 

                           Това застраховка ли е за евентуална загуба на изборите ?

Асол
снимка на Асол

Демек, ако не минат обичайните ви номера и вземат да ви следят и да ви вадят кирливите ризки и не се поздравите с обичайната си "победа",  ще го пишем на гърба на руските хакери? Колко жалко, че не успяха да ви поръчат да се сетите за подобна възможност на президентските избори?

JR

Нищо смущаващо в отговорите на Томето.

Явно ще се води яка кампания с пушеци и огледала, фишеци и партенки. Ма много мирише бе, Томе! Смърди. На клептокрация вони.???

Друм!

Soro

Путин е виновен за нашите беди , бедност , мизерия , студ , глад , емиграция ! Да им увяхнат звездите в хотелите ! 

циникЪтхедонист

"Нормално е не само да очакваме, но да сме готови за всякакви тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес",

„Няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде „ударен..“,

 

Ерго, не трябва да бъде изключвана вероятността такава хибридна атака да бъде осъществена и от страна на САЩ.

Освен, ако вече не е разписано някъде, че хибридни могат да бъдат само руските атаки.

:)

erkek

"Срещу очакваната хибридна атака от страна на Русия сме взели съответните мерки".-продължи г-н Дончев."Г-н Цветанов закупи 900 чувала на едро.Не знам за какво ще му трябват.Също така сме наели ромски хакери от всяка циганска махала в България срещу минимално заплащане да бдят и ни информират веднага за странни неща случващите се в махалите по време на изборния ден.Мисля че това е достатъчно.В краен случай ще затворим всички в зала Армеец до сутринта и лично Цецо ще преброи отново бюлетините."

Zmeja

Аз поне не помня руският посланик да е представял наши кандидати за евродепутати или еврокомисари по телевизията, докато за американски посланик си спомням. Но второто е в реда на нещата!

Banshee
снимка на Banshee

И да се пазите от натравяне с новичок и развалени яйца. :))

УмноКрасивЧуств...

Да, да, само недейте да бъркате зловредното вмешателство на Раша а добронамереното на САЩ и Брасълз. Особено опасни ще са  рекламите на секс играчки в интернед от Раша. Така 2016 нанзачиха  Тръмп. 

Хулиган

И това лице е прихванало от диагнозата на Цецо.

Внимание, епидемията се разраства!

И още по-голямо внимание - лъжат ви, че тази работа ще се реши с избори, преди цялата сегашна политическа паплач не бъде пусната през канализацията...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

Доси

Президентът по конституция е длъжен да гарантира честни избори. Дано си свърши работата че ми омръзна от тази крадлива арогантна посредтсвеност известна като "Шайката".

А специално на Дончев не му отива да се прави на клоун... 

Асол
снимка на Асол

Грешиш!

Stern

Дончев: Да сме готови за зловредно вмешателство в изборния процес

Значи ли това, че Цвък е подготвил торбата с хитрините?

mini96

Това най-вероятно са новите oпорни точки!За всеки случей ако стане сакатлък да има с какво да се оправдават крадливите гербери!

ablepsia

Туй с хибридната намеса на Русия в разни избори заприличва все повече на историята с Пютоа на Анатол Франс. И колкото повече повтарят тази лъжа, толкова повече ще заприличва на Пютоа.

Папагали нещастни!

JR

Хибридна атака е евфемизъм за внезапен изборен сюргюн след преяждане със суджук.

Пиркс
снимка на Пиркс

Понеже ше ги трепят като бахур о дирек, няма да признаят въпросните "избори". Жужо over and over again?

JR

Руската балалайка е за да минат метър небивалиците на министрите по делото срещу Пиер. Омерта за показ, но за всеки случай половината кабинет мета фишеци и реве сърцедерно за нуждата от фекалометна отбрана по изборите.

труфалдин

Ако валията на Габрово, не бъде валия, значи някой е напръскал хибридно с новичок изборите.

Тръмп, брекзит, каталония, ж. жилетки и др

Жалко за Габрово.

Penchobre

Гарван гарвану, зловредни свидетелски показания не дава! Ама бездомната Горанка, каква змиорка е!

УмноКрасивЧуств...

Гаварить Вашингтон!!! ЦРУ е длъжно да напомни:

 

Russian operatives were promoting sex toys on Instagram to sow discord in the US

Two reports produced by independent researchers for the US Senate Intelligence Committee, released today (Dec. 17), show that Instagram was a much more significant tool in the hands of Russian operatives trying to influence US politics than previously thought—and was at times potentially more powerful than Facebook.but, the researchers found some products unique to Instagram like “LGBT-positive sex toys and many variants of triptych and 5-panel artwork featuring traditionally conservative, patriotic themes,” the New Knowledge report said. 

 

А черешката на тортата е, че едното от НПО-тата участвали в доклада the New Knowledge беше хванато на калъп да създава акалнти по социалките, които уж са руски и да следват републиканец кандидат за депутат. Тия хора превъртяха интернеда.

muncho1876
..възможността страната ни бъде обект на хибридна атака от страна на Русия по време на предстоящите европейски и местни избори

 Както казваше дядо :  "На калпав кандидат , Русия му пречи" . Момчета, вече не сте забавни . Докато си играете на "политици" и "управляващи" трудово активното население се изнесе от България . "Тук сме останали само кратуни" , както каза един главен секретар на МВР преди години. Тази лимонада дето ни я наливте в ушите ... Не продължавам, защото мога да бъда низвергнат, и при  "възродителния процес" в този форум,  трябваше да си променя името.
 П.С. Само в българските вестници, поради изключетлно им съдръжание, не може да се копира текст. Доволен съм, че чета уникални текстове, които ще влезят в пантеона на журналистическата класика.
 

Пантелей

Радвайте съ, бре, другари... Аку Бочко спечели пак - не знам за кой си път - ще думате - аааа... Цвъко му помогнаха ЦРУ, САЩ и Бутонелите...

Аку пък - дай Боже - по някаква причина, спечелите, ще можете  с пълно гърло да викате - ааа... на Цвъко и САЩ, и ЦРУ... и Международното положение не му помогнаха... ?

принцеса Даяна

Да ама, според ФЛИНГСТОУНА и ФБР електронното гласуване "дарили" на САЩ най-добрия агент на Путин, станал президент. Пък вие си приказвайте, че всичко което хвърчи се яде.

mi6osp.

Мани, ами това, което си написала, си е напълно верно.

 Чудя се на Дончев, как не се усеща, че с това си изявление е засегнал поредният ни Голям брат.

И за пореден път се убеждавам, че Дончев изглежда твърде интелигентен и умен  за ГерБ , но само докато мълчи.

 

bay Dragan

Ех, намерих я :

                                                             Приказката за Гъргалчо

 

.....— Какво хубаво детенце! — помислила дъщерята. — И аз, като се омъжа, ще родя едно момченце само за чудо и приказ. Като гълъб ще гугука. Ще го нарека Гъргалчо. Ще си играе Гъргалчо край огнището по ризка. Някой, без да ще, ще бутне секирата от водника. Тя ще падне, ще пребие миличкото ми детенце! Аз ще викна, ще заплача: „Ох, Гъргалчо, ах, Гъргалчо!“

И заплакала със сълзи глупавичката девойка. Плаче, плаче, не запира. Забравила де отива. ...
 

SvSophia
снимка на SvSophia

Тоя бледнее в сравнение с Главицата на българското правно законодателстване. 

Впрочем дори дискурсата на Цветанът на мислата и синтаксата избледня пред ете таз конюнкция:

Кой подкрепя Мадуро и машинното гласуване?

ИвКо

Ерго, не трябва да бъде изключвана вероятността такава хибридна атака да бъде осъществена и от страна на САЩ.

Молим, не така. Трябва да се чете. 

Дончев: Да сме готови за зловредно вмешателство в изборния процес

Става въпрос за зловредно вмешателство в изборите, докато това на янките е благотворно за цялата подоопечена нихна територия и то е жизнено необходимо за туземците както слънцето, водата и филията с мас. Само герберугите, както  на времето комунетата, знаят кое е вредно и кое е полезно за обитателите на територията.

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Даже с фенер, Диоген досущ, да беше ги сбирал Той по дългите скамейки и околовръстните пътища, пак талант е бил необходим и подвиг е било да подбереш и събереш заедно чак такава сбирщина.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш