Quantcast
Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

2 671
 БГНЕС
Компютърно изображение на сърцето на Carmat

Френският производител на протези Carmat съобщи, че е продал изкуствено създадено сърце за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация, предава БГНЕС.

Операцията "е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия", се казва в изявление на компанията.

Carmat си осигури европейска маркировка CE през декември 2020 г. за продажба на изкуствено сърце на Aeson като ''мост за трансплантация''. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, известно като PIVOTAL, стартирано през 2016 г. и все още в ход. През ноември 2019 г. резултатите на първите 11 пациенти в проучването показват, че 73% са оцелели в продължение на шест месеца с транспланта.

Според компанията, първата търговска продажба на изкуствено сърце е отбелязала "важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ" и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината. Говорител заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитване.

Разходите за операцията - над 150 000 евро - са платени от регионалната здравна система.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Каролина. Тя търсеше 10 пациента, които да участват в проучване, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата. 

Още

Течна дрога на мексикански наркокартел е хваната на летище София

03.11.2021

Обновена

1932
МВР атакува от рано сутринта Нова Загора заради купуване на гласове

02.11.2021

Обновена

2425
Рязко се усложни ситуацията със заседналия край Камен бряг кораб

24.09.2021

5849