Медия без
политическа реклама

МЗ обещава край на разкарването с линейки по болници от 1 август

Започва и голямото преместване на медицинските изделия в НЗОК

27 Юни 2022Обновена
БГНЕС

От 1 август електронизацията на здравната система ще обхване още един сектор от нея - хоспитализациите, съобщи днес здравният министър проф. Асена Сербезова. Това означава, че направлението за хоспитализация вече ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента.

Това ще позволи да се знае в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили и изписани. По този начин ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла, смятат от МЗ, каза началникът на кабинета и председател на надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов. "Извършихме тиха революция. За здраве държавата изразходва като публичен ресурс около 7 млрд. лв. ежегодно. Въпреки това до момента тези средства „не бяха обхванати“ от електронното здравеопазване“, отбеляза той.

МЗ отчете въвеждането на 15 електронни услуги в последните 6 месеца. От 1 юни всички прегледи на пациенти при общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ се подават в националната здравно-информационна система. До края на годината предстои още да се въведе електронно подаване на информация за дейностите, извършени в болниците, надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година, включване на денталната помощ в НЗИС и въвеждането на електронни протоколи за скъпоструващи лекарства.

На база постигнатото и предстоящото по отношение изграждането на НЗИС ще могат да се извършват всякакви детайлни анализи, като например кои са най-честите заболявания сред населението, кои са най-често назначаваните изследвания, най-често съществуващите придружаващи заболявания и т.н., посочи доц. Пандов. Той каза, че вече е изработен проект на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, нивата на достъп до данни, начинът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

 

МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

След 4 години отлагане, тази седмица за хиляди българи предстои една важна промяна - помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания като инвалидни колички, слухови апарати и пр. вече ще се отпускат от НЗОК и по нов ред. Досега с тази несвойствена дейност се занимаваше Агенцията за социално подпомагане. Промяната влиза в сила от 1 юли и като никога институции и лекари твърдят, че са напълно готови за нея, въпреки че хората от бранша все още виждат много проблеми в регламентацията.

За хората главната промяна сега е в процедурите, по които ще кандидатстват за медицински изделия, напълно или частично заплатени от касата. Бъдещето е изцяло електронно, като според управляващите това се прави с цел улеснение на хората. За хората, които имат пожизнено ТЕЛК/НЕЛК решение, процесът ще остане на хартия и с физическо посещение на районна здравна каса. За решенията, издадени след 1 юли обаче подаването ще може да се осъществи на хартия само в краен случай по непреодолими технически причини.

В цените и списъците на самите изделия засега не се очертава промяна - в момента тече договаряне за отпускането им следващата година, когато се очаква актуализация на старите списъци.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов коментира, че няма данни някъде лекарските комисии да не успяват да се справят. Според него изтичащите протоколи и документи за медицински изделия ще могат да се издадат в срок въпреки натовареността на комисиите. Опашките от хора пред тях той смята за нормално нещо - особено на фона на недостига на лекари у нас. "Отпускат се лекарства за десетки хиляди левове, нормално е да е нужно повече време да се огледат нещата. Медицинската помощ е най-достъпна у нас", коментира той.

 

КАК ЩЕ СТАВА

НЗОК вече оповести подробна информация как ще се кандидатства за медицински изделия след 1 юли и какво трябва да направят хората:

1. Ако имате издадено пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 г., следва да подадете в избрана от Вас районна здравноосигурителна каса заявление на хартия за отпускане на помощно средство, медицинско изделие и пр. Заявлението може да бъде подадено лично или чрез упълномощено лице, или чрез лицензиран пощенски оператор, с обратна разписка.

В случай че сте подали заявлението чрез лицензиран пощенски оператор, към него се прилага медицински документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани въпросните медицински изделия. При подаване на заявлението, лично от Вас или от упълномощено лице, на място в РЗОК задължително се предоставя медицинският документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани помощните средства/изделия.

2. Ако нямате определено помощно средство или медицинско изделие в медицинския документ, издаден от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, можете сами да изберете и да заявите такова изделие от спецификация, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК, която ще Ви бъде представена от служител на РЗОК.

3. Ако Ви е издадено пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК или решение/протокол на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и вече сте подали заявление за отпускане на изделие до АСП преди 1 юли 2022 г., то следва да бъде отпуснато от АСП по досегашния ред.

4. Ако имате издадено решение/протокол от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК след 1 юли 2022 г., следва да попълните лично или чрез упълномощено лице заявление за отпускане на помощно средство на място, пред експертната лекарска комисия и заявлението ще бъде подадено чрез информационната база данни на експертната лекарска комисия към информационната система на НЗОК (по електронен път).

Заявления за отпускане на помощни средства ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при невъзможност за подаване чрез информационната база данни, поради технически причини. Заявления могат да се подават лично или чрез упълномощено лице до директора на РЗОК, или по пощата, с обратна разписка за получаване, чрез лицензиран пощенски оператор.

Определените с медицински документ изделия ще се предоставят в 6-месечен срок от определянето им, посочват от НЗОК.

 

ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

С този регламент има редица проблеми. В РЗОК и сега има навалици от хора, които заверяват протоколи и др. документи, освен това касата има само 29 поделения, докато досега хората с увреждания можеха да поискат помощните си средства от над 300 пункта на социални грижи. Затова има притеснения, че ще стане още по-голямо забавяне от това, на което хората са свикнали пред ТЕЛК.

Другият проблем е, че класификацията на помощните средства е твърде сложна, за да се справят хората, а даже и лекарските комисии. Само при слуховите апарати има над 2000 различни позиции. Според запознати с уредбата на тези изделия в Европа, най-нормално е те да се предписват от лекуващия лекар, защото той най-добре познава индивидуалните нужди на своя пациент. Засега обаче при нас решението остава в лекарската комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата