Quantcast

Медия без
политическа реклама

Маймунската шарка стигна до Балканите

04 Юни 2022
СЗО

Здравните власти в Истанбул предупредиха, че са регистрирали няколко предполагаеми случая на вируса на маймунска шарка. Носителите са били засечени в аптека в Султангази, един от най-гъсто населените квартали на европейския бряг на Истанбул, съобщи информационната агенция Демирйорен хабер ажансъ.
В аптеката трима души, за които се посочва, че са чужденци, поискали да закупят крем за ръце. Показали ръцете си, които били обсипани с рани, подобни на предизвикваните от вируса на маймунската шарка. Аптекарят им дал искания крем. След това позвънил по телефона на здравната служба, където изложил съмненията си, че вероятно става дума за заразени с вируса на маймунската шарка.
Веднага пристигнал полицейски патрул, който засякъл чужденците на булеварда, където се намирала аптеката. След това тримата чужденци били откарани с линейка в болнично заведение и били изолирани. Направени са им необходимите тестове и се очакват резултатите.

Има съмнения, че пациент в инфекциозната клиника в Прищина, е болен от маймунска шарка, съобщи Танюг. Става дума за мъж, роден 1953 година в община Драгаш, а състоянието му е стабилно, допълва косовският сайт "Коха".
Пациентът е изолиран в клиниката. Материал за анализ е изпратен в Нидерландия, съобщи косовското министерство на здравеопазването.
Преди два дни властите в Солун съобщиха за мъж на 61 години се лекува в болницата "Папагеоргиу", като съществуват съмнения, че е заразен с маймунска шарка, съобщи телевизия Скай.
Пациентът е поставен в изолация и се изчакват анализите на пробите, които са изпратени за изследване в Солунския университет "Аристотел".

 

Ключови думи:

маймунска шарка