Медия без
политическа реклама

Държавата спира наема на медицинските хеликоптери

Здравният министър е наредил да бъде прекратен договорът, независимо от неустойките

01 Юли 2023
Христо Хинков
Илияна Кирилова
Христо Хинков

Държавата ще прекрати договора за наем на двата медицински хеликоптера, съобщи пред БНТ здравният министър проф. Христо Хинков. "Въздушната помощ не се е отложила. Скъпо и ненужно решение е да се използва наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 000 лева. Хеликоптерите могат да дойдат без да е оборудвана наземната част. Казал съм да прекъснат тази поръчка, този договор, не знам с какви неустойки, това не ни трябва, ще спестим много пари. Тези хеликоптери не могат да летят нощем", коментира министърът

Доставчик на хеликоптерите е италианският оператор Alidaunia (“Алидауния“), който спечели обществената поръчка за наема на два медицински вертолета, след като предложи по-ниска цена от конкурента в процедурата – испанския Avincis. Договорът за наем бе сключен за срок от 2 години с възможност за още една допълнителна година. 

Здравният министър очаква първият български медицински хеликоптер бъде доставен до края на годината или началото на следващата. Държавата купи общо 6 такива хеликоптера от италианската компания “Леонардо“ с европейски пари от Плана за възстановяване.

Неотдавна министърът на транспорта Георги Гвоздейков също определи договора за наем на хеликоптери като неизгоден. „Защо аутсорсваме дейност по най-безумния начин, за която България получава финансиране по ПВУ и е задължена да изгради системата HEMS? Защо трябва да бъде подписан абсолютно неизгоден и неефективен договор, ощетяващ изцяло държавния бюджет, при така заложените условия?“, написа в свой пост във Фейсбук Гвоздейков. Той изчислява, че по този начин хазната ще бъде ощетявана с по 400 000 лв. на месец.

СМЕТКИ

„Съгласно договора и предоставеното ценово предложение от близо 18 000 000 лева без ДДС (без вкл. гориво, аеронавигационно обслужване и такси), следва да бъде извършвана описаната по-горе услуга с два хеликоптера за две години. Това означава, че Българската държава трябва да заплаща месечно 1/24 от общата цена или 750 000 лева без ДДС, независимо дали има или няма извършвани реални полети за спасителни мисии. Всичко това буди сериозно недоумение и съмнение, защо след като авиационния бизнес в световен мащаб и европейските регулации предлагат възможността да бъде осъществен т.н. "Сух лизинг" (наем на хеликоптер без екипаж), който е в пъти по-изгоден и ще подпомогне ефективно изграждането на системата HEMS в България.

 

Спешната помощ по въздух е на път отново да ни подмине въпреки че процедурата за избор на изпълнител, който да извършва полетите, е на финала. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев на 1 юни одобри решение за избор на изпълнител – италианската компания ALIDAUNIA S. R.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата