Медия без
политическа реклама

Дума на деня

Газ: хаос, разруха, съзидание

11 Авг. 2022
Chaos Magnum (Великият Хаос), Лоренцо Лото, 1524.
WIKIPEDIA.ORG
Chaos Magnum (Великият Хаос), Лоренцо Лото, 1524.

"Хаос и разруха в енергетиката!"; "Създава се кризисен щаб, който да предложи решения за овладяване на хаоса!"...

Това бяха кажи-речи първите послания на служебното правителство - заявка да се овладее хаоса и несигурността с доставките на газ. Положението с газа и отношенията с "Газпром" се усложниха след нахлуването и пълномащабната война на Русия в Украйна, последвалото засилване на западните санкции срещу Русия, на които пък тя отговори с енергийни санкции и, така да се каже, кръстоса тръби с Европа. 

По отношение на газа, без да навлизаме в детайли, действително има усещане за хаос.

За това има по-дълбоки от видимите причини. Думата газ в съвременното ѝ значение е с нидерландски произход, твърдят и руски, и английски речници. Но коренът на думата по всяка вероятност е гръцки - χαος, chaos. В гръцката космогония Хаосът е бушуващото кълбо от всички стихии. Хаосът според тези вярвания е началото на всичко - първоначалното празно пространство, от което се зараждат материята и животът. От Хаоса произлизат мракът (Ереб) и нощта (Нюкта). Хаосът хем поражда всичко, хем разрушава всичко, което попадне в него - те древните гърци обичат такива двусмислици. Всяка идея съдържа отрицанието си и дори най-древните гърци някога са били чисто нови. 

Но щом хаос = газ, излиза, че всичките стихии, енергия, елементи, доставки и т.н. първоначално са били газообразни. Един източник! 

Във физиката, която се занимава с идеални и други газове, има някаква Теория на хаоса, дето няма и да се опитваме да я обясняваме - толкова хаотично-абстрактно звучи за ненаучния мозък. 
В наши дни, когато вече сума неща са възникнали и цивилизацията ни помпа неуморно газ от недрата на Гея (Майката Земя), видимо е, че сегашните управляващи твърдят едно, бившите друго, още по-бившият Бойко Борисов твърди трето. Това действително звучи хаосогенично. 

Ужким всички искат диверсификация на доставките (разнообразяване на източниците). Борисов даже иска "пълна диверсификация от "Газпром" - което е проблемно чисто езиково (пълно разнообразяване от???). Но няма да му връзваме кусур точно за това, той има маниер да говори приблизително и на принципа "абе разбра ме какво искам да кажа". 

Това не го прави лош политик, само понякога говори малко като вятърна мелница, заемайки едновременно позициите на всички витла. Или като воденица. 

Сегашният енергиен министър пък от всички елементи най-много обича водата и управлението на яхти, които плуват по ширния гръб на морето, както е казал Омир.

Но има един обединяващ факт за всички управляващи от Античността до днес.

Някъде по времето на Херодот започва да се строи прочутият газов интерконектор, който е един от стълбовете на митичната диверсификация. Дали заради диверсии, дали по други причини, всички управляващи от древността до днес периодично съобщават, че ей сега, след малко, може би след седмица интерконекторът ще е напълно готов, само да не го бяха бавили толкова предишните. 

Това също има връзка с газа - на английски едно от значенията на gas е empty talk, пустомелене, бомбастика. 

Ключови думи:

дума на деня