Медия без
политическа реклама

Зеленски предупреди, че войната може да се проточи десетилетия

29 Апр. 2023
Изходът на войната зависи основно от обема на доставките на западно оръжие. Зеленски включва и освобождаването на Крим в контранастъплението
Изходът на войната зависи основно от обема на доставките на западно оръжие. Зеленски включва и освобождаването на Крим в контранастъплението

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако помощта на съюзниците е недостатъчна, "войната с Русия може да продължи "години, дори десетилетия", и в нея ще бъдат въвлечени и други страни. Зеленски даде интервю за финландското издание Yle, в което казва още, че "на други страни им излиза по-евтино да поддържат Украйна сега, вместо да увеличават риска от Трета световна война". 

По повод предстоящото контранастъпление той подчертава, че то включва и освобождението на Крим. Зеленски подчертава, че успехът на Украйна до голяма степен зависи от това дали Западът ще продължи доставките на оръжие и дали може да ги ускори. "Искаме да спасим колкото може повече живи хора, затова количеството оръжие има значение". 

Президентът не посочва срокове за началото на контранастъплението, но предвид предишни информации на официален Киев, то ще започне в края на май-началото на юни. 

На изказването  на Зеленски реагира зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, определяйки го като "истеричен манифест на киевския режим". Медведев каза, че руският отговор ще бъде "масово унищожение на личния състав и военната техника" на украинската армия и "пълното ѝ поражение".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?