Медия без
политическа реклама

Украйна настъпва бързо на два фронта

Путин уволни още един генерал заради фиаското край Лиман

04 Окт. 2022Обновена
Украински военни позират пред фигура на златен ангел, намираща се край село Михайловка.

След освобождаването на Лиман Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължиха ударно да настъпват, като разшириха бързата си офанзива на Харковския фронт на изток и постигнаха най-големия си пробив от началото на войната на Херсонския фронт на юг. Настъплението на украинците на два фронта усложнява снабдяването на руските войски, а оттам - и тяхната отбрана.

Поражението край Лиман е важно от политическа гледна точка, тъй като дойде точно когато руският президент Владимир Путин провеждаше серия от официални мероприятия за анексирането на окупираните от Русия украински територии. Веднага след това мнозина обвиниха в некомпетентност командващия Централния военен окръг ген.полковник Александър Лапин и началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Настъплението на ВСУ идва и в навечерието на рождения ден на Владимир Путин, който на 7 октомври ще стане на 70 г.

След като овладя Лиман на 1 октомври, ВСУ продължи да нанася удари по няколко направления. Основната линия на отбрана сега минава през градовете Кременна и Сватово. Първият се намира на 20 км източно от Лиман и украинските сили вече са на 10 км от него. Сватово е на около 40 км на север от Кременна. Градовете са свързани с Червена река, която е допълнително препятствие.

Ако се съди по онлайн картите, където се отбелязват бойните действия, и по съобщенията в социалните мрежи, ВСУ се придвижва към Сватово от два плацдарма на река Оскол в районите на Борове и Друречна.

 

Какво може да се случи на Източния фронт?

Досега украинската армия не атакуваше градовете фронтално, дори когато те бяха слабо укрепени. Лиман бе първоначално обкръжен, а след това превзет. Да се щурмува Кременна от страната на Лиман е доста сложно - пътят минава между две гъсти гори, които ще са препятствие за тежката бронетехника. На юг от Кременна фронтът се извива - ВСУ държат фронт, който навлиза дълбоко в отбраната на руската армия по поречието на река Северски Донец, в центъра на който се намира град Белогоровка. За да атакуват от юг обаче, ВСУ ще трябва да преминат Северски Донец. Това е много сложна операция и успехът ѝ зависи от това доколко руските войски са осигурили резерви и са се укрепили около града. Ако това не се е случило, в близките дни Кременна ще последва съдбата на Лиман. След това целта ще са Лисичанск и Северодонецк, за които се водеха дълги и кръвопролитни боеве само преди два месеца.

В района на Сватово украинските войски настъпват по-активно и според много украински и руски военни експерти именно там Украйна ще съсредоточи усилия, като обкръжи града. "ВСУ се опитва да излезе на пътя Кременна-Сватово в района на Краснопоповка, за да отреже комуникацията между градовете, която и сега е много рискована. Имам чувството, че врагът иска да остави Кременна за по-късно, а освободените от битката за Лиман сили да изпрати да се съединят с Купянската групировка ... в Сватово. Този град ще бъде основна цел на ВСУ в близко бъдеще," написа руският военен кореспондент Александр Коц.

Основната задача на руските сили в този район ще е да опитат да спрат украинското настъпление. Проблемът им е, че те нямаха достатъчно време, за да подготвят отбраната добре. Освен това руското командване ще трябва да се заеме с още една криза - край Херсон, като подготви за отбрана два града и пространството между тях.

 

Какво става на Южния фронт?

На юг, в района на Херсон, настъплението на ВСУ се оказа не по-малко агресивно. Вероятно това е най-бързият пробив на украинците за цялата война.

В понеделник вечерта назначеният от руснаците "губернатор" на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че "батальоните на ВСУ в района на село Дудчани в Херсонска област планират да пробият до Каховската ВЕЦ". Това означава, че украинските сили са вече в този район и са подготвили атака. "Има селища, които са окупирани от украинските сили", каза Владимир Салдо. Според някои руски съобщения украинците вече са превзели Дудчани.

Няколко часа по-рано се появиха снимки на украински военни, позиращи пред фигура на златен ангел, намираща се край село Михайловка. За момента тази информация не е потвърдена от никого. Съобщението за атаката на ВСУ от Дудчани се появи в 17 часа, а снимката пред ангела - около 23 ч. Между градовете има 20 км, които, ако се съди по съобщенията, украинските танкове са изминали за 6 часа.

Преди това, в понеделник, украинският флаг се развя над село Миролюбовка. А президентът Володимир Зеленски потвърди, че украинските военни напълно контролират Архангелское, на север в Херсонска област.

От няколко източника постъпва информация, че в неделя украинските войски са влезли в селата Златна Балка и Крещеновка и атакуват Давидов Брод. Тези села се намират много по на север и североизток от Дудчани. Ако всичко това е вярно, ВСУ са успели да пробият руската групировка в района, по течението на Днепър. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че "численото превъзходство" на украинските танкове е "забило дълбок клин" южно от Златна Балка.

Руските военни кореспонденти са убедени, че целта на украинците е град Берислав, който се намира на 10 км от Нова Каховка и на 50 км от Дудчани. Ако замисълът се реализира, това силно ще усложни положението на руските войски в Херсон. Настъплението от Давидов Брод ще разцепи руската групировка на две.

Освен оперативно-тактически цели, ВСУ може да постигне и стратегическа цел. От Нова Каховка започва Северо-Кримският канал. Един от резултатите от стремителното настъпление на руската армия през февруари 2022 г. бе окупирането на Нова Каховка и пускането на водата към Крим. Този канал бе прекъснат след анексирането на Крим през 2014 г. и пускането на водата бе важно икономическо и политическо събитие за Русия. Ако Украйна успее да го прекъсне отново, това ще е едно от най-важните и знакови събития в хода на войната.

 

----------------------------------------

Путин уволни още един генерал

Руският президент Владимир Путин продолжава хаотичните смени във висшите ешалони на въоръжените сили, които търпят фиаско под натиска на настъпващите ВСУ. РБК съобщава, че той е уволнил командващия Западния военен окръг, в който са съсредоточени почти 40% от сухопътните войски с обща численост 400 000 души. На мястото на ген.полковник Александър Журавльов е назначен ген.лейтенант Роман Бердников, който в миналото командва руската армия в Сирия.

 

--------------------------------------

Илон Мъск се замеси в скандал с Украйна
 
Най-богатият човек в света, основател на Tesla и SpaceX, Илон Мъск се забърка в грандиозен скандал, след като предложи в Туитър собствен "мирен план" за прекратяване на войната в Украйна. Той се състои от четири елемента:

- Повторно провеждане на избори в анексираните региони под наблюдението на ООН (Русия напуска, ако волята на народа е такава);

- Крим формално ще остане част от Русия (Мъск смята, че „така е било от 1783 г. до грешката на Хрушчов“);

- Водоснабдяването на Крим е осигурено;

- Украйна остава неутрална държава.

Според Мъск, „в крайна сметка е много вероятно резултатът да е точно такъв – единственият въпрос е колко хора ще умрат преди това“. "Също така си струва да се отбележи, че възможен, макар и малко вероятен изход от този конфликт е ядрена война", смята той.

Бизнесменът пусна и анкета "за" и "против" предложението си. Резултатът бе 60:40 срещу предложението.

Туитовете предизвикаха буря от недоволство в цял свят, най-вече в Украйна. Това обаче не спря Мъск, който в нови туитове приведе още "аргументи" в подкрепа на плана си. "Русия извършва частична мобилизация. Те ще направят пълна военна мобилизация, ако има заплаха за Крим. Броят на загиналите и от двете страни ще бъде ужасяващ. Населението на Русия е три пъти по-голямо от това на Украйна, така че победата за Украйна е малко вероятна в случай на тотална война. Ако ви е грижа за народа на Украйна, търсете мир“, завърши Мъск.

И предложи друго гласуване, в което потребителите могат да подкрепят или да се противопоставят на твърдението, че "хората, които живеят в Донбас и в Крим, трябва да определят дали ще бъдат част от Русия или Украйна“. Резултатът бе 58:43 в полза на твърдението.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също реагира реагира на скандала и пусна анкета - Кого харесвате повече - Мъск, който подкрепя Украйна, или Мъск, който подкрепя Русия. Резултатът бе 82:18 в полза на Мъск, подкрепящ Украйна. Представителят на Украйна в ООН, както и Андрий Мелник, който доскоро работеше като украински посланик в Германия, също реагираха, като последният заряза всякаква дипломация и използва нецензурен израз, за да прати Мъск по дяволите.

Украинските власти многократно са заявявали, че след опита за официално анексиране на украински територии няма да преговарят с настоящия руски президент Владимир Путин. Киев и неговите западни съюзници също подчертаха, че не може да има компромис с териториалната цялост на Украйна.

По време на войната Мъск оказа подкрепа на украинските власти, като им предостави сателитните интернет системи Starlink, които играят важна роля в условията на военни действия, когато други средства за комуникация бяха деактивирани.

Още по темата