Медия без
политическа реклама

Украинската артилерия нанесе един от най-ефективните си удари

Край Кременна с ракети HIMARS са убити 100 руски военнослужещи, още 100 са ранени

17 Юни 2023
 Генерал Сухраб Ахмедов не за първи път погубва стотици руски военни, но продължава да се ползва с доверието на руското МО
TWITTER
Генерал Сухраб Ахмедов не за първи път погубва стотици руски военни, но продължава да се ползва с доверието на руското МО

Украинската артилерия нанесе един от най-смъртоносните удари от началото на войната в района на Кременна, пишат прокремълските военни канали. По непотвърдени данни са загинали поне 100 души, още поне 100 са ранени.

Според военните Телеграм канали, инцидентът е станал с дивизия, която се е готвела да тръгне в настъпление. Военнослужещите са били скупчени на едно място в продължение на 2 часа в очакване на командира си - генерал Сухраб Ахмедов, който да им произнесе слово. Вместо генерала обаче пристигат ракети на HIMARS. "На Южнодонецкото направление за няколко дни в бой загинаха по-малко хора, отколкото от престъпната глупост на командира на дивизията", възмущава се влиятелният Телеграм канал "Рибар" на 14 юни.

"Ако към средата на втората година на войната все още се намират командири, които пътуват към фронта в колони и строяват личния състав на едно място, а после дочакват удари на вражеската артилерия, то те трябва да се разстрелват", добавя каналът "Старше Эдды". Wayne Howell уточни, че ударът е по 144-а мотострелкова дивизия на 20-а общовойскова армия.

Руското министерство на отбраната засега запазва мълчание по случая.

OSINT-аналитиците обаче потвърдиха с видео удара. DeepState UA публикува на 16 юни видео на украински удар по струпване на руските войски край село Житловка, което е на 8 км от Кременна в Луганска област. OSINT-проект GeoConfirmed анализира видеото и потвърди, че именно за този удар пишат Z-каналите. На него се виждат 8 камиона, които превозват до 30 военни. Ударът е бил нанесен от HIMARS, използвани са снаряди M30A1, напълнени с волфрамови топчета. Тези боеприпаси се смятат за особено ефективни срещу пехота, тъй като една ракета покрива площ, равна на четири футболни полета. Според аналитиците нито един военнослужещ, намиращ се на това място, не е имал шанс да оцелее.

Заедно със своя колега Рустам Мурадов Ахмедов управляваше групоривката "Восток" и бреговите войски на 155 бригада на морската пехота на Тихоокеанската флота. По-рано тази бригада написа открито писмо до губернатора на Приморския край, в което се твърдеше, че "генерал Мурадов и неговия земляк Ахмедов в опит да получат званието герой на Русия са загубили край Павловка до 400 души". Мурадов се прослави и с изпращането на военни на мини край Угледар, масовата загуба на стотици единици техника и хиляди войници. Той получи званието герой на Русия, но тази година бе свален от длъжност.

Елитната 155 бригада на Тихоокеанския флот понесе още едно тежко поражение - в началото на февруари тази година край Угледар. Според ВЧК-ОГПУ 155 бригада е изпитвала "катастрофален недостиг на снаряди", а морските пехотинци "изпълняват несвойствени задачи с цената на значителни загуби на личния състав". След февруарските събития МО освободи адмирал Сергей Авакянц като командващ Тихоокеанския флот и го преназначи за шеф на щаба, отговарящ зи военно-спортната подготовка и патриотичното възпитание.

 

Фото:  Twitter

Засега за най-смъртоносен се смята ударът в новогодишната нощ по Макеевка, в резултат на който бе разрушена сградата, където се бяха събрали да празнуват руските военни. Руското МО призна смъртта на 89 души, а ВСУ твърди за около 400 загинали и 300 ранени. Ударът отново бе нанесен с HIMARS. Руското МО обвини загиналите, че сами са си виновни, защото "въпреки забраната масово са използвали мобилните си телефони в зоната на досегаемост на средствата за поражение на противника". По открити източници bbc.ru установи имената на 92 руски военни, загинали при удара.

Не по-малко драматичен бе опитът на руската армия да форсира река Северски Донец в Луганска област на 11 май миналата година, когато загинаха 400-500 руски военни, според Института за изучаване на войната. Цифрите бяха потвърдени от прокремълските блогъри, които разкритикуваха некомпетентността на руските военни. При опита да се премине реката, за да се обкръжат украинските сили в района на Рубежное, бяха загубени и около 80 танка. Въпреки огромните загуби руската армия се опита четири пъти да форсира реката. "Това показа удивителна липса на тактическа мисъл в действията на руската армия", коментираха анализаторите от Института. А The New York Times нарече сражението едно от най-кръвопролитното от началото на войната.

Към успешните удари на Украйна трябва да се причисли и потапянето на флагмана на руския флот - крайсера "Москва" на 13 април миналата година. Руското МО дълго време не признаваше удара. Първо твърдеше, че на борда се е взривил боекомплект, моряците са евакуирани, а крайсерът е запазил плавателните си функции. После заяви, че "Москва" е потънал при буря край Севастопол. Според официалната версия, озвучена на 22 април, при потъването е загинал един член на екипажа, а още 27 са изчезнали безследно. Съдът в съда призна за загинали 17 моряци. При това общата щатна численост на екипажа на "Москва" е от 510 до 758 души, а фактическата - от 416 до 680 души.

 

Крушение крейсера «Москва». Фото:  Telegram

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата