Медия без
политическа реклама

САЩ дават на Украйна координатите на руски цели за удари с HIMARS

Две руски ракети са навлезли днес във въздушното пространство на Молдова и Румъния

10 Февр. 2023Обновена
EPA/БГНЕС
Украинските военни уточняват само местоположението на целта на удара, а не дали да се атакува

Въоръжените сили на Украйна разчитат на данни от САЩ за местоположението на руските цели за нанасяне на удари с реактивните системи за залпов огън HIMARS, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на три високопоставени украински източници и един американски. 

Според източник от Киев, украинските сили "почти никога не използват реактивните системи без конкретните координати на военните от САЩ от някоя база в Европа". В Украйна смятат, че това трябва да убеди Вашингтон в нуждата от доставка на ракети с голям обсег. 

Помощта на САЩ за насочването е нужна, за да не се хабят напразно боеприпаси, пояснява американският източник. Той подчертава, че украинските сили не искат одобрение от САЩ по отношение на целите и нанасянето не ударите става без предварително съгласуване. Т.е. американските военни действат като консултанти, подчертава източникът. "Според нашите карти и програмното обезпечаване целта има едни координати, но когато я дадем на партньорите, координатите се оказват други. Защото американците и страните от НАТО имат достъп до военни спътници", поясни през октомври началникът на ракетните войски към украинската армия генерал-майор Андрей Малиновски. 

 

2 руски ракети навлязоха в Молдова и Румъния

 

"Днес, 10 февруари, в 10:18 ч. две рускиракети "Калибър" пресякоха държавната граница на Украйна с Република Молдова. Към 10:33 ч. ракетите пресякоха въздушното пространство на Румъния. След което отново навлязоха в украинското въздушно пространство в точката, в която се пресичат границите на трите държави. Ракетите са пуснати от акватория на Черно море", съобщи във "Фейсбук" главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Той не уточнява дали ракетите са свалени. 

Онлайн вестникът "Украинска правда" цитира говорител на военновъздушните сили, който е заявил, че Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, тъй като не е искал да застраши живота на цивилни в други държави, съобщи БТА. 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен за коментар по случая, но пренасочи въпроса към руското министерство на отбраната, отбелязва ТАСС.
Молдовското министерство на отбраната съобщи, че проверява информацията, а малко след това потвърди, че руска ракета е прелетяла през въздушното й пространство, преди да навлезе на територията на Украйна, и осъди това нарушение.
Молдовското дипломатическо ведомство съобщи, че е извикало руския посланик във връзка със случая, предаде ТАСС. "Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.
Румънското министерство на отбраната каза, че засега няма потвърждение, че руски ракети са навлезли в румънското въздушно пространство.

Украйна заяви, че е прехванала 61 от общо 71 ракети, изстреляни днес по нея от Русия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Врагът изстреля 71 ракети Х-101, Х-555 и "Калибър". Нашите сили за противовъздушна отбрана унищожиха 61 ракети", се казва в изявление на украинските военновъздушни сили.

Украинските власти съобщиха, че при днешните руски атаки са били поразени енергийни обекти в цялата страна.


 

Ключови думи:

HIMARS, цели, координати