Медия без
политическа реклама

Русия предприе най-мащабна атака по енергетиката на Украйна

22 Март 2024Обновена
Телеграм
Така изглежда Днепропетровската ВЕЦ след удара

Русия предприе най-мащабната атака срещу енергетиката на Украйна за цялата война, съобщи министърът на енергетиката на Украйна Галущенко. Използвани са ракети "Кинжал" и балистика. Има попадения и са повредени енергийни обекти. Повредена е една от линиите за ток към Запорожката АЕЦ. Петима души са загинали - трима в Запорожка и двама в Хмелницка области.

"Тази нощ Украйна бе атакувана с над 60 дрона "Шахед" и около 90 ракети от различен тип, съобщи в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски. Той не уточни колко от тях са били унищожени, но призова чуждестранните партньори да предоставят повече установки Patriot. Малко по-късно ВСУ уточни, че са свалени 92 от общо 151 въздушни цели.

По Запорожието са били нанесени над 15 удара. Ударена е Днепропетровската ВЕЦ и затова движението по моста над язовира е спряно, съобщи украинската полиция, цитирана от украински медии. Самият язовир не е повреден, тъй като е проектиран да издържи на попадение на тактическо ядрено оръжие, уточняват оттам. В случай на пробив на язовира огромна вълна ще залее най-близкия град - Запорожие, показват схеми от последното учение в района от 2018 г. На крайбрежните територии вълната ще е 20 метра, а в областния център за 5 часа водата ще се вдигне до 8-12 метра. Наводнението ще продължи поне четири дни, пише украинското издание "Страна".

 

"Този обстрел е най-крупната атака на Русия срещу енергийната система на Украйна - в различни региони, по ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, по магистрални подстанции. Най-много пострада Харков", каза председателят на УС на "Укренерго" Владимир Кудрицкий.

Днепропетровската ВЕЦ също бе подложена на най-голямата атака от началото на войната. "Врагът имаше за цел да изведе изцяло обекта от строй. Там продължава работата по оценка на повредите. Засега няма никаква информация за пробив или риск от пробив на язовира. Пораженията са големи, но те касаят работата именно на електростанцията", каза още той.

Днепропетровската ВЕЦ е най-мощната водна електроцентрала в Украйна, която е пусната през 1932 г. Тя изпълнява ролята на "пиков регулатор" и обезпечава над 10% от дневното разпределение на електроенергия от двете страни на Днепър. Ако бъде изведена от строй, Украйна се лишава от крупни мощности за регулиране  на енергията.

"По Днепропетровската ВЕЦ има две точни попадения - във ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2. Втората е сериозно повредена и е в критично състояние - не знаем какво работи, в какъв обем и с каква мощност. Една от ракетите е попаднала в опората на ВЕЦ-2 и напълно унищожени са машинната зала и електрическото оборудване. ВЕЦ-1 също не работи, но пораженията не са толкова сериозни", обясни директорът на "Укргидроэнерго" Игор Сирота. Опасност от пробив на язовира няма. Няма и жертви сред работещите във ВЕЦ-а.

Според прокуратурата във ВЕЦ-а са попаднали 8 ракети.

"Целта на Русия е ясна - да взриви язовир на Днепропетровската ВЕЦ така, както направи с Каховския, за да унищожи водохранилището, да предизвика катастрофа и да убие повече мирни жители. В момента на удара по пътя над язовира се е движел автобус, който е ударен и изгорял. Не е ясно колко души са загинали. Това, което прави Русия, е абсолютно зверски, нечовешки терор. Руснаците не трябва да се наричат хора", написа в Телеграм украинският журналист Денис Казански.

 

В Харков имаше 17 взрива, които доведоха до спиране на тока и проблеми с електричеството, съобщи шефът на областната администрация Олег Синегубов. Според шефа на "Укрэнерго" Русия се е опитава буквално да унищожи всички енергийни обекти в града. Над 700 000 жители са без електричество, има проблеми с водоснабдяването, не работят тролеите и метрото.

В Кривой Рог има попадение в обект на критичната инфраструктура и са започнали аварийни изключвания на тока. Там атаката бе комбинирана - с ракети и дронове. Взривове имаше и във Виницка, Хмелницка и Ивано-Франковска области.

Въздушната тревога продължи над 2 часа.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били нанесени "удари на възмездието" в отговор на обстрелите на по руска територия. По традиция оттам твърдят, че цели са били обекти на военно-промишления комплекс, жп възли, "места за дислокация на формирования на ВСУ и чуждестранни наемници". Била постигната дезорганизация на военното производство и било осуетено прехвърляне на подкрепления на фронта.

Украйна не е потвърждавала никакви удари по военни обекти.

 

Страх

САЩ за призовали Украйна да прекрати ударите по руските нефтопреработващи заводи, защото те могат да доведат до ръст на цените на петрола и да провокират ответни мерки, пише Financial Times. "Нееднократните предупреждения на Вашингтон са били адресирани към високопоставени чиновници на Службата за сигурност на Украйна и управлението на военното разузване", пише изданието. И добавя, че Белият дом е все по-разочарован от дръзките атаки на украинските дронове. Вашингтон е обезпокоен, че цените на петрола и без това са се повишили тази година с 15%, което съвпадна с откриването на предизборната кампания на Джо Байдън. "Нищо не плаши повече действащ американски президент от ръст на цените на горивата в годината на изборите", казва Боб МакНелли, бивш съветник на Белия дом по енергетиката.

Второто опасение на американците е, че Русия може да нанесе ответен удар по енергийната инфраструктура, на която разчита Западът. Става дума за нефтопровода от Казахстан през Русия, който се използва от западните компания, в това число и ExxonMobil и Chevron.

От офиса на украинския президент обаче опровергаха информацията. "Това е фиктивна информация. След две години пълномащабна война никой няма да диктува на Украйна как да води тази война. В рамките на международното право Украйна може да елиминира руските инструменти за водене на войната. Горивото се явява базов инструмент за водене на война и Украйна ще разрушава тази инфраструктура", каза в ефира на тв "Дождь" Михайло Подоляк

В украинското правителство също коментираха информацията на Financial Times. "Ние разбираме призивите на американските партньори, но в същото време ние воюваме с онези възможности, ресурси и практики, с които разполагаме. Има изявления и на други официални лица, че това са абсолютно законни от военна гледна точка цели", каза вицепремиерът Олга Стефанишина на "Киевския форум за сигурност". Тя каза, че Украйна е отговорила на тези призиви с "достигане на своите цели" и "много успешни операции" на територията на Русия.

Стефанишина разказа още, че през първия месец от нахлуването на Русия тя е говорила с щаб-квартирата на НАТО и оттам са й казали, че според стандартите на НАТО трябва първо да се унищожи инфраструктурата на територията на Русия, която дава възможност да се бомбардират украински градове. "Така че ние действаме в съответствие с най-добрите стандарти на НАТО", смята тя.

Още по темата