Медия без
политическа реклама

В Испания бе убит руски пилот, избягал с вертолет в Украйна

Украинското разузнаване потвърди смъртта, а Z-каналите се съмняват, че е инсценировка

22 Февр. 2024
Телеграм
Максим Кузминов

Максим Кузминов, който през август 2023 г. отвлече руски хеликоптер Ми-8 и го предаде на украинците, е убит в Испания. Това съобщиха испански и американски медии. Информацията бе потвърдена и от Главното разузнавателно управление на Украйна.

EFE съобщи също, че тялото, открито на 13 февруари в град Виляхойоса, близо до Аликанте, е на Кузминов, който е живеел в Испания с украински паспорт под фалшиво име. Вестник ABC пише, че тялото на украински гражданин с множество огнестрелни рани е открито от съсед близо до гаража на къща в град Виляхойоса. Скоро в съседния град Ел Кампело е открита опожарена кола, която според една от версиите е използвана от предполагаемия убиец.

Испанските власти все още не са потвърдили самоличността на убития, но смъртта на Максим Кузминов бе потвърдена пред украинската служба на Би Би Си от Андрей Юсов, говорител на Главно разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна. „Той реши да се премести в Испания, вместо да бъде тук. От това, което знаем: той е поканил бившата си приятелка на гости, след което е намерен застрелян", пише "Украинска правда", позовавайки се на свой източник в ГУР. Източници от испанската полиция също потвърждават смъртта пред The ​​New York Times и "Дойче веле".

Испанското издание El Periodico публикува украинския паспорт на руския пилот Максим Кузминов. Там той е с името Игор Шевченко, като родното му място е посочено като Донецк.  Дата на раждане: 15 септември 1990 г. Тоест според този документ Кузминов е на 33 години, както писаха по-рано испанските медии. Паспортът е издаден през септември 2023 г. 

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и „чиста съвест“. 

През септември миналата година началникът на ГУР Кирил Буданов се похвали с успешно проведена операция „Синица“, при която военният пилот от 319-ти отделен вертолетен полк на Източния военен окръг Максим Кузминов е бил убеден да прелети над фронтовата линия и да предаде бойния хеликоптер Ми-8 на украинците. Двама членове на екипажа, които не са били запознати с плана, бяха убити при опит за бягство. Майката на Кузминов е била изведена от Русия преди операцията.

Руските власти също коментираха убийството, макар и необичайно лаконично, особено на фона на грандиозните заплахи за саморазправа, които се лееха от руските пропагандистки програми веднага след бягството. През октомври миналата година например на тв канала "Россия 1" излезе репортаж, че спецслужбите са получили заповед да ликвидират Кузминов. „Този ​​предател и престъпник се превърна в морален труп още в момента, когато планираше своето мръсно и ужасно престъпление“, коментира сега ръководителят на външното разузнаване Сергей Наришкин, цитиран от руски медии.

Руските Z-Телеграм канали откровено се усъмниха в убийството и предположиха, че това е инсценировка на украинските спеслужби, за да прикрият истинското местонахождение и съдба на Кузминов. "Доколкото си спомням, това е третото убийство на Кузминов напоследък. Разбира се, страхотно е, ако това е така, но това може да е или поредният фалшификат, или операция за прикриване на предател. И по това време, например, полът му да е сменен, гърдите му да са увеличени и той да е изпратен в бордей в Амстердам. Да изчакаме. Но че рано или късно той няма да умре от естествена смърт, е 100%," написа Fighterbomber.

"Въз основа на допълнителните материали, които се появяват в западната преса, може да се предположи, че смъртта н а предателя Максим Кузминов не е даже инсценировка, а просто подхвърляне на лъжлива информация. Въпреки че вече минаха няколко дни от разстрела на "неизвестен" в Испания, първоизточник на информацията е Eureka News, която също се позовава на неофициална информация. Тя няма сайт, а само акаунт в Туитър и Телеграм. Затова по-скоро личността на убития няма никакво отношение към предателя", пише GreyZone.

Специалният кореспондент на BBC Иля Барабанов обобщава странностите около съобщението за смъртта на Максим Кузминов. "Първите съобщения за евентуална смърт на Кузминов в испанската провинция Аликанте предизвикаха големи съмнения. Испанското издание ABC съобщи за убийството на 33-годишен украински гражданин в град Виляхойса, докато Кузминов е на 28 години. Фактът, че именно Кузминов е убит в Испания, бе оповестен за първи път от испаноезичния телеграм канал Eureka news, който по-късно изтри това съобщение. Самият канал се свързва със създателя на популярния руски военен канал „Рибар“ Михаил Звинчук. За убийството на Кузминов съобщи и италианският сайт Il Corrispondente, който е с открито прокремълско съдържание. „Предателите не живеят дълго и рано или късно идва време да се поправят“, пише този италиански сайт. Живеещият в Италия руски журналсти Андрей Малгин написа в Туитър: "Такъв вестник в Италия няма! Има сайт с потобно име, но той не е в зоната it. И е видно, че това е фалшификат - в раздела хроника последните две новини са с дати 12.02.2024 и 6.12.2023".

 

Ключови думи:

Максим Кузминов, Ми-8