Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия готви пълна забрана за допускане на руснаци

Германия обмисля да приема "дезертьори", докато балтийските страни отказват

22 Септ. 2022Обновена

Външният министър на Финландия Пека Хаависто съобщи на пресконференция в Ню Йорк, че "Финландия не иска да бъде транзитна страна за притежателите на шенгенски визи, издадени от други". След като руският президент Путин обяви частнична мобилизация в Русия, на руско-финландската граница, където работят 9 ГКПП, се образуваха огромни опашки от руснаци, които искат да влязат във Финландия. По данни на Гугъл запитванията в интернет как да напусна Русия са нараснали за ден с 2900 %. "Медуза" съобщи, че руските власти не планират затваряне на границите поне до 27 септември, когато трябва да приключат т.нар. референдуми в т.нар. ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсон. "Но ако започне масово напускане, нещата ще се променят", казва източник пред "Медуза". 

Финландия готви пълна забрана за влизане в страната за руски граждани, предаде финландският вестник  Iltalehti.
"Започнахме подготовка за национално решение как да ограничим или напълно да спрем този туристически поток. Вероятно ще приемем нов закон, който ще бъде подготвен много бързо или ще интерпретираме съществуващите правила", обясни Хаависто. 
На 12 септември ЕС спря облекченото издаване на визи за руски граждани. 

Струпване на коли на руско-грузинската граница. 


Буряти обсаждат руско-монголската граница. 

В Бурятия започна масово раздаване на повиквателни, съобщава за Дождь ръководителят на фондация "Свободна Бурятия"  Александръ Гармажапова. 

"Мобилизират всички - и държавни служители, и в частния бизнес. Повиквателни получават и учители. Връчват ги на работното място.", казва тя. Опитали да мобилизират дори мъж с 5 непълнолетни деца, при това той не е служил в армията и не е запасняк. 

По последни данни за ден и половина са мобилизирани минимум 5000 души. 

В местен сайт за една нощ се появиха над 30 000 съобщения на хора, които търсят кола, която пътува за Монголия или предлагат свободно място. 

Бурятия е втора след Дагестан по загинали във войната - 256 души. 

 Цената на полетите от Москва до Истанбул или Дубай се покачи за минути и достигна до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа. Цената на самолетния билет до сръбската столица Белград пък стигна 9000 евро.

Появиха се и съобщения за върнати хора от сухопътната граница на Русия с Грузия, както и че сайтът на руските държавни железници е бил блокиран поради твърде много заявки за билети за пътуване в чужбина. 

БАЛТИЙСКИТЕ СТРАНИ СЪЩО ОТКАЗВАТ ПРИЕМ

Министърът на външните работи на Литва заяви, че неговата страна няма възможност да издава визи на всички руснаци, които искат да напуснат Русия по хуманитарни съображения. Неговият колега от Латвия заяви, че няма да издават визи по хуманитарни причини. Премиерката на Естония Кая Калас заяви, че страната й няма да приема руснаци, бягащи от мобилизация. "Ние приемаме само украински бежанци", заяви Калас пред CNN.

Германските Зелени и Либералите, които са част от управляващата коалиция, предлагат Гермаия да предостави убежище на руснаци, които отказват да воюват. "Този, който подлежи на мобилизация и не иска да бъде част от армията, която извършва военни престъпления, се изправя срещу путинската система. Ние европейците трябва бързо да предоставим убежище на руските противници на путинския режим", коментира пред "Шпигел" зам.-председателят на Партията на свободните демократи Йоханес Фогел. Поддържат го Зелените, чиито лидер Аналена Бербок е външен министър. 

В руското интернет пространство още вчера се появи неологизмът могилизация вместо мобилизация. На руски могила е гроб. 


След обявяването на частична мобилизация в Русия, израелският премиер Яир Лапид призова ръководството на националния авиопревозвач на страната Ел Ал ("Ел Ал") да увеличи броя на полетите от Русия до Израел, съобщава Times of Israel.

"Това трябва да позволи на живеещите в Русия евреи да напуснат страната на фона на обявената частична мобилизация, ако желаят", обясни той. Също така Лапид, който оглавява и израелското външно министерство, инструктира да се приемат повече имигранти от Русия. 

Според еврейската агенция Сохнут преди началото на войната с Украйна в Русия са живели 165 000 души от еврейски произход. След 24 февруари 20,5 хиляди евреи са емигрирали от Русия.

НАПАДЕНИЯ СРЕЩУ ВОЕННИ ОКРЪЖИЯ

Миналата нощ в Толияти бе направен опит да бъде подпалена сградата на местната администрация с коктейл Молотов. Пожаръг бързо е загасен. Военното окръжие в Нижни Новгород, където се съхраняват и документите на запасняците, също беше подпалено. Но изгорял само стоматологичният кабинет. 

През нощта е имало опити за подпалване във военни окръжия в Петербург и в гр.Гай, Оренбургска област
 

Ключови думи:

руснаци, Финландия, забрана

Още по темата