Quantcast
От "Азовстал" са изведени всички | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

От "Азовстал" са изведени всички

И тримата командири на полка "Азов" - Редис, Калина и Волина, напуснаха комбината по заповед на главното украинско командване
Обновена
6 754
 EPA/BGNES
Сергей Шойгу на парада на 9 май в Москва

От металургичния комбинат "Азовстал" са изведени всички - и военни,  и цивилни, съобщи руското Министерство на отбраната. От  тях 2439 са бойци, съобщава министерството. Това, че всички са изведени, бе потвърдено и от президента Зеленски. В интервю послучай третата годишнина на инагурацията му, той посочи, "че е водил преговори  с лидерите на Турция, Швейцария, Израел, Франция. Когато видяхме, че не можем по военен път да разблокираме (азовци), въпреки че стотици пъти говорих с лидерите на другите страни да им предоставим нужното оръжие, да стигнем до тях по военен път, оставихме на западните лидери да посредничат, беше дадена заповед да напуснат, за да спасят живота си" .

По-рано днес бе съобщено, че от "Азовстал" са се предали в плен 1908 военни. От комбината са изведени и 177 цивилни, от които 85 жени и 47 деца, които са държани като "жив щит", заяви руският военен министър Сергей Шойгу на заседание на министерството, съобщи "Настоящее время". 

Операцията по извеждането на военни и цивилни от "Азовстал" започна на 16 май. Там се намираше последният рубеж на отбраната на Мариупол. Украинските власти я наричат операция по спасението и че военните ще бъдат разменени за руски пленници. Но в Русия наричат същата операция пленяване и не говорят за размяна. 

Шойгу съобщи на подчинените си и че " руските въоръжени сили правят всичко възможно, за да предотвратят смъртта на цивилни граждани. За тази цел постоянно функционират хуманитарни коридори. От началото на специалната военна операция в Русия са евакуирани повече от 1 377 000 души от опасните райони на народните републики, както и от Украйна". Това на фона на многото цивилни жертви, които обаче Русия не признава. За изстъпленията в Буча и съседните градчета твърди, че са инсценировка. 

Денис Прокопенко - Редис, командирът на "Азов", разпространи видеообръщение, в което казва, че тежкоранените ще бъдат разменяни и връщани на украинска територия. Загиналите ще бъдат погребани подобаващо. Той допълва, че командването е издало заповед да спре отбраната на завода, за да се запази животът на бойците.  Днес по-рано се предадоха и другите двама командири на "Азов" Святослав Паламар-Калина и Сергей Волински - Волина. 

Сейтът Nexta разпространи снимки от "Азовстал" на боеца Дмитрий Казацки - Орест. Почти 3 месеца в комбината прекараха отрядът за специални назначения "Азов", 12-а бригада от Националната гвардия на Украйна, 36-а отделна бригада на морската пехота, граничари, полицаи, доброволци и членове на териториалната отбрана на града. 

Депутати от "Единна Русия" предложиха законопроект, който отменя горната възраст за сключване на договор за професионален военен, съобщи Би Би Си.

Според актуалния закон договор могат да подпиша лица между 18 и 40 години или чужденци между 18 и 30 години. Предлага се горната граница да отпадне и да се допълни, че се "наемат лица в трудоспособна възраст". 

Авторите на проекта се аргументират, че за използването на високоточно оръжие и военна техника са необходими високопрофесионални специалисти, а те стават такива между 40 и 45-годишна възраст. 

Би Би Си коментира, че на фона на военните неуспехи Русия провежда скрита мобилизация - армията се опитва да привлече руските мъже по всевъзможни начини. Сайтовете HeadHunter и SuperJob предлагат сключване на договор за военна служба. 

 

КОНТРА НА НАТО

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на очакваното разширяване на НАТО с влизането на Финландия и Швеция в алианса, съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

"До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения", каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг "продължава да нараства напрежението", включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.

 

Ключови думи:

Азов, Шойгу

Още

Възмущение в Русия срещу идеята за размяната на азовци за олигарх

22.05.2022

4198
Още 771 украински бойци напуснаха "Азовстал"

19.05.2022

Обновена

4909
Зеленски заплаши с прекратяване на мирните преговори

17.04.2022

6562