Quantcast

Медия без
политическа реклама

Срив при редица големи сайтове по целия свят

08 Юни 2021
Pixabay

Редица уебсайтове в някои части на света се сринаха, предаде Euronews. Сред тях са страниците на големи медии като New York Times, Le Monde, BBC, Guardian, Financial Times,  платформата Reddit, както и сайта на британското правителство. На заглавните страници се показват съобщения като ''Грешка 503, услугата не е налична“.

Смята се, че проблемът е на  мрежата за доставка на съдържание (CDN) на компанията ''Фастли“, която е базирана в САЩ.

Мрежата за доставка на съдържание е географски разпределена мрежа от прокси сървъри, която позволява много бърз поток на цифрова информация. Сървърите се намират в центрове за данни по целия свят, свързани чрез подводни комуникационни кабели. ''Фастли'' е един от четирите доставчици на хостинг услуги, който се грижи за CDN. Другите три са Akamai, Cloudflare и Amazon Web Services. 

От компанията съобщиха, че причината за срива е открита и в момента се работи по разрешаването ѝ.

През 2017 г. заради проблем компанията Amazon Web Services извади от строя някои от най-големите уебсайтове в света за няколко часа по цялото източно крайбрежие на САЩ. Миналата година усложнения при друга CDN компания Cloudflare доведе до интернет срив в големите градове в Европа и Америка, предаде в. ''Гардиън''.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?