Медия без
политическа реклама

SpaceX спаси "екипаж" от взривена след излитане ракета

Компанията на Илон Мъск е готова за пилотиран полет тази година и САЩ ще се откажат от услугите на Русия

20 Яну. 2020

Могат ли космонавтите да оцелеят, ако ракетата им се взриви при излитане? Компанията SpaceX на Илон Мъск даде положителен отговор чрез симулирана аварийна операция. Тя изстреля в неделя кораб "Дракон", само за да изпробва нова система за спасяване, която показа безупречна работа.

Спасителната капсула "Крю дракон" се оказа добра защита за два опитни манекена, натъпкани с електроника, които се приводниха безопасно на 30 км от брега на Кейп Канаверал, Флорида. За целта бе изстреляна ракета "Фалкон 9", която преди това е летяла три пъти в Космоса. 84 секунди след старта на височина 19 км. бе подадена команда за изключване на двигателите (на видеото това става малко преди 18-ата минута).

Капсулата бе изхвърлена от нея, а самата ракета бе взривена 10 секунди по-късно. Тя бе заредена максимално с гориво. Огненото кълбо настигна капсулата, но термозащитата й я предпази. Тя продължи да се издига и достигна 44 км над Земята. След това започна да пада. Първо се отвориха два малки парашута за начално забавяне на скоростта, а при наближаването на повърхността на океана бяха отворени четирите основни парашута и така капсулата се приводни безопасно. След това бе прибрана от спасителен кораб.

Илон Мъск сега очаква разрешение да започне пилотирани полети до Международнта космическа станция. След спирането на космическите совалки през 2011 г. НАСА разчиташе само на руски космически кораби за изпращане на космонавти, но сега се готви да се откаже от услугите на руснаците.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?