facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

SpaceX спаси "екипаж" от взривена след излитане ракета

Компанията на Илон Мъск е готова за пилотиран полет тази година и САЩ ще се откажат от услугите на Русия
4 325

Могат ли космонавтите да оцелеят, ако ракетата им се взриви при излитане? Компанията SpaceX на Илон Мъск даде положителен отговор чрез симулирана аварийна операция. Тя изстреля в неделя кораб "Дракон", само за да изпробва нова система за спасяване, която показа безупречна работа.

Спасителната капсула "Крю дракон" се оказа добра защита за два опитни манекена, натъпкани с електроника, които се приводниха безопасно на 30 км от брега на Кейп Канаверал, Флорида. За целта бе изстреляна ракета "Фалкон 9", която преди това е летяла три пъти в Космоса. 84 секунди след старта на височина 19 км. бе подадена команда за изключване на двигателите (на видеото това става малко преди 18-ата минута).

Капсулата бе изхвърлена от нея, а самата ракета бе взривена 10 секунди по-късно. Тя бе заредена максимално с гориво. Огненото кълбо настигна капсулата, но термозащитата й я предпази. Тя продължи да се издига и достигна 44 км над Земята. След това започна да пада. Първо се отвориха два малки парашута за начално забавяне на скоростта, а при наближаването на повърхността на океана бяха отворени четирите основни парашута и така капсулата се приводни безопасно. След това бе прибрана от спасителен кораб.

Илон Мъск сега очаква разрешение да започне пилотирани полети до Международнта космическа станция. След спирането на космическите совалки през 2011 г. НАСА разчиташе само на руски космически кораби за изпращане на космонавти, но сега се готви да се откаже от услугите на руснаците.

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

333 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1336 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3477 83

Коментари

Страници

MAPOH

Това са добри новини. Браво!

Boris65

Скоро ще стигенм нивото на СССР 1975 година !

KTP

Положително е че се работи в тази посока. С цялата условност на предварително зададените параметри на този контролиран взрив, то постигнатото е безспорен успех. Подобни автоматизирани системи в бъдеще наистина ще спасяват животи. Новината е добра. ?

KTP

Под кревата, под кревата гледай! 

whichone

само питам - тия ракети предупреждават, че след 10 сек. ще се взривят ли? щот ако е така, това вече е постижение.

Дъбест

Капсулата бе изхвърлена от нея, а самата ракета бе взривена 10 секунди по-късно.

 И на мен ми направи впечатление, че този "успешен" тест е подобна на стъкмистиката от началото на 80-те на миналия век с "успешно" прихваната балистична ракета по времето на треторазрядното актьорче Рейгън.

Наистина може да е напредък, но нито един носител няма да бипка кога ще гръмне, а ще стане както с нещастниците от една совалка - просто гръмна. Не 10 секунди предупреждение, не секунда.

Така че това е тест по-скоро да се имитира нещо като напредък, щото нали едни пари се усвояват, а Мъск е голям генератор на глупости, представени като "идеи" и "пробив в технологичен аспект".

До момента единственият резултат от дейността му е, че си е осигурил доста охолен живот и успява (по примера на един мошеник Мадоффф май беше), да води за носа тъпанари на ръководни длъжности в "необятната и неотразима" демокрация.

sega_reader

Някои хора се чудят какво да си правят парите.

Пардон, чудят се какво да правят взетите от нас пари.

Половината човечество живее в недоимък, а някои лауреати вадят панделки от аналното си отверстие и покоряват това, дето го няма.

Нима подредихте къщичката в която живеем, нима я опазихте, нима я опознахте напълно ?

dissidentbg

От коментарите личи, че някои се ентусиазират и си въобразяват, че това е нещо ново. 

ВСЯКА ракета с хора на борда ИМА такова съоръжение. Ако си спомняте, не отдавна системата за спасяване се задейства на Съюз, когато се пояи някакъв проблем. Просто, "Спейс екс" за пръв път монтират и използва такава система на своя ракета. Без нея не може да превозват хора.

 

Друго е по-интересно. НАСА е планирала да изпрати хора на Луната през 2024г. Само след 4 години. Дали някой вярва, че ще успеят, или е както дългосрочните прогнози на метеоролозите.

 

Попитали метеоролог:

- На какво разчиташ, когато правиш дългосрочни прогнози?

- На късата памет на хората.

 

 

MAPOH

Ще изпрати, защо да не изпрати. 12 американци са стъпвали вече там. Според мен проблемите за една бъдеща мисия до луната са по-скоро финансови, а не толкова технически. 50 години са изминали от последната такава все пак... ?

dissidentbg

Гн MAPOH, предполагам, че си млад/наивен и вярваш на всичко. САМО 4 години са. Запомни го и си го спомни след 4 години. И ако наистина изпратят хора на Луната, тогава се похвали. 

Дъбест

Това го видяхте в холивудската продукция с полубългарския зет Том Ханкс или да?

Фюри

Строго погледнато наистина е така както казва колегата по горе - не Спейс екс е спасил екипаж от взривена след излитане ракета, а капсулата се отдели от ракета, която 10 сек. след това бе взривена.

Т.е. откачиха успешно капсула от ракета.

Какво постижение е това - не знам. Но все пак откачането е било успешно.?

А гръмването сетне на ракетата, при това заредена напълно с гориво е по скоро фойерверка заради "успешното" откачване на капсулата по време на полет. 

dissidentbg

August 04, 2018

 

Following SpaceX’s first demonstration mission without humans aboard Crew Dragon targeted for November 2018, Bob Behnken and Doug Hurley will be the first two NASA astronauts to fly in the Dragon spacecraft. This mission, currently targeted for April 2019, will liftoff from historic Launch Complex 39A at NASA’s Kennedy Space Center in Florida with the astronauts aboard Crew Dragon atop a Falcon 9 rocket.

 

Навярно съм пропуснал този момент. Наистина ли SpaceX превози хора през април, миналата година? 

 

И новина отпреди няколко часа:

The first piloted flight of SpaceX's Crew Dragon astronaut taxi is likely just a few months away, now that a critical safety test is in the rearview mirror.

There's still some work to do before SpaceX can be cleared to launch Demo-2, a crewed flight test that will ferry NASA astronauts Bob Behnken and Doug Hurley to and from the International Space Station (ISS), Bridenstine and others stressed. 

 

Същите астронавти. Сиромасите, не им ли е омръзнало да чакат?

Аладар
Руските космонавти + 1американец неотдавна оцеляха когато взрива стана а капсулата още не се беше отделила от ракетата.
Селинджър

То си има цял списък с инциденти и успешно сработване на точно такива системи по ракетите на САЩ и на СССР още от 1960 година насам.  Ама нали ФАЩ са дъ бест оф дъ бест, трябва да се похвалят пред промитите мозъци, че пак са разработили технология която се използва от 60 години.

 

аиг3

Не е хвалба. Просто последно изискване на, което трябваше да отговаря кораба преди да бъде допуснат до пилотиран полет.

dissidentbg

Това не е нищо повече от катапултите на изтребителите.

Американските изтребители катапултират пилота. Руските изтребители катапултират креслото с пилота, а при ракетите - катапултират цялата капсула с космонавтите. 

аиг3

Директорът на НАСА заяви, че ще продължат да плаща за места и на Союз, дори  като Драгон влече в експлоатация. За да имат различни варианти и гъвкавост. Но ми е трудно да си го представя реално. Особено ако и Старлайнър мине успешно изпитанията. Ще имат два космически корба, за които ще са дали много пари, а доставка на астронавти до МКС не става всеки месец. А със Союз могат да докарат един американец.При това положение няма много смисъл от използване на Союз.

Освен ако целта не е да се финансира руската космическа програма и да се предпази от тотален колапс както през 90-те. В крайна сметка, ако Русия не може да поддържа добре своите секции това ще се отрази на цялата станция.

dissidentbg

НАСА отдавна заяви, че се отказва от услугите да лети със Съюз, както и от руските ракетни двигатели. Бяха уверение, че ще имат свое средство, но все още не им се получава.

Отскоро започнаха отново да говорят да продължават да летят със Съюз, но няма как да стане. Всички места на Съюзите вече са заети. Строежа на Съюз отнема време и не е планирано да превозват американски астронавти през 2020г. 

аиг3

Хайде бе, заети били. То и предният път, когато договорът беше изтекъл и от НАСА бяха заявили, че няма да купуват повече места се говореше така.  Но се оказа, че пак може. Щом е за пари всичко може. А този тип превози са един от малкото източници на доходи за Роскосмос. В момента руският екипаж е от двама души. . В капсулата Союз има място за три сардели. Да има и други държави, които пращат и използват Союз, но пък и Крю Драгон може да превозва повече космонавти. Та нещо не я виждам тая работа

Калпазанче

 Русия още дълго ще разкарва срещу "скромни" суми за билети американци из космоса- туда и обратно. Зад проектите стои държава, а не "честен"частник!

dissidentbg

Това, че SpaceX е частна фирма е много голямо заблуждение. Зад SpaceX стои НАСА, а зад НАСА е държавата САЩ.

аиг3

Мда, тая мантра се повтаря, но все тая. Вече би трябвало да има нов обитаем космически апарат.

А Боинг, които също са получили финансиране и са разработили свой кораб частна фирма ли са? Щото досега именно те бяха толерирани от НАСА. И нищо чудно и те да получват възможността първи да докарат екипаж до МКС

KTP

И да, системата трябва да може да спасява дори ако ракетата се взриви внезапно. Това е целта, а това днес е просто стъпка в тази посока на Спейс Х... но не е достатъчно мисля. Все пак - поздравления. 

Колкото до това американци на Луната през 2024 - мисля навлизаме в сферата на ненаучната фантастика. Абсурдно е в момента да плащаш на чужда държава да ти вози австронавтите до близка орбита, но да кажеш че след 4 годин ще си на Луната! 

аиг3

Това беше последното изпитание. Последната стъпка. Следва полет с хора на борда.

Дъбест

Много ентусиазъм и много мерак, но си е пара в сФирката. На бас на каквото предложиш, че ще има поне още два теста.

Щото това с 10 секунди по-ранно отделяне си е лабораторна постановка за радост на онези, които са дали парите.

аиг3

И това мнение е породено от...? 

И още поне два теста на какво? Защото изпитания се правят на конкретни системи.Както десетте поредни теста на парашутната система преди това. Ако следиш програмата щеше да знаеш, че с това се приключва цикълът изпитания. Вземи кажи в ролята на диванен експерт на истинските такива, включително от НАСА, че това вчера е било постановка. Пък да направят още няколко полета ей така от зор заман

Фюри

 

Отговор на №24

Горките!

А дано не им мине котка път!

dissidentbg

аиг3, НАСА ВИНАГИ е ползвала услугите на частни фирми. В САЩ всички фирми са частни. 

Важното е, кой плаща. Не е важно кой е изпълнителят. 

 

SpaceX претендират, че като частна фирма постигат всичко със свои усилия. Не е вярно. Много малък дял от парите, които SpaceX харчи, са частен капитал. Всичко е държавни пари. 

 

Разликата между частна и държавна фирма в САЩ е, че всичко което постига държавна фирма е ОБЩОДОСТЪПНО. Но в случаят на SpaceX изполват шапката на частна фирма. Парите на народа се вливат в частна фирма и всичко постигнато от SpaceX остава за SpaceX. НИЩО не е за народа и в бъдеще всичко което иска някой да ползва, постигнато от SpaceX, ще трябва да си плати по цена диктувана от SpaceX.

аиг3

Първо, в самото ти мнение има противоречие. Как НАСА плащала винаги на частни разработчици, но пък в случая само Спейс Х били квази държавна. Пък в същото време постигнатото от Спейс Х, си оставало за нея. Нищо, че не била частна фирма !!!!
Сега малко история. Мъск вкара парите от продажбата на Пейпал в създаването на Спейс Х и разработката на първата му ракета Фалкън 1. Която след няколко неуспешни изстрелвания успява да реализира успех. Тогава вече държавата му дава пари за Фалкън 9. Всъщност и другите американски носител като Делта и Титан са създадени и оперирани от частни фирми. НАСА след совалката не е извеждала апарати с нейна технология.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×