Quantcast

Медия без
политическа реклама

Apple представи iPhone 14

07 Септ. 2022

Apple представи смартфона iPhone 14 с възможност за изпращане на SOS сигнал през сателит, iPhone 14 Pro с нова форма в горната част на дисплея и Apple Watch Ultra с титаниев корпус и допълнителен бутон. Компанията показа и нови стандартни модели Apple Watch и второ поколение слушалки AirPods Pro.

iPhone 14

Стандартните модели iPhone 14 и 14 Plus получиха OLED дисплеи с диагонал съответно 6,1 и 6,7 инча. iPhone 14 Pro и Pro Max използват екрани със същите размери, но с по-висококачествени матрици, които поддържат честота на опресняване от 1 херц. Благодарение на това те имат режим Always-On, при който дисплеят винаги показва часовника и друга информация, дори когато екранът е заключен.

Основната разлика между iPhone 14 Pro и Pro Max е дизайнът. Сега изрезът за камери и други сензори се намира не в края на екрана, а в самия дисплей, недалеч от горния ръб. Разработчиците са адаптирали iOS за тази промяна. Сега много известия изскачат от този прорез, сякаш се разширяват.

Обикновените модели получават същия A15 Bionic процесор като iPhone 13, докато Pro версиите са оборудвани с по-мощния A16 Bionic, произведен чрез 4nm процес на TSMC.

Стандартният iPhone 14 има две обновени задни камери с резолюция 12 мегапиксела и предна със същата резолюция. В iPhone 14 Pro Apple използва 48-мегапикселов сензор за основната камера, но в повечето случаи това се постига като се комбинират данни от четири съседни пиксела, т.е. 4х12-мегапикселово изображение. Останалите три (две задни и една предна) използват 12-мегапикселови матрици.

iPhones са се научили да откриват автомобилни произшествия и автоматично да уведомяват спасителните служби и спешните контакти на човек за случилото се. Функцията работи дори далеч от цивилизацията: смартфонът може да предава спешни съобщения чрез сателити. За да направи това, смартфонът показва на потребителя къде да насочи притурката, така че сигналът да бъде успешно предаден на устройството в орбита. Функцията ще бъде достъпна само в САЩ и Канада от ноември и ще бъде безплатна само за първите две години. Преди това комуникацията със сателити беше демонстрирана както по време на експерименти, така и в други серийни смартфони.

Всички модели, продавани в САЩ, получиха необичаен ъпдейт – вече няма да имат обичайния SIM слот. Вместо това потребителите ще могат да използват само eSIM.

IPhone 14 започва от $799, а iPhone 14 Plus започва от $899. Цените на iPhone 14 Pro и Pro Max започват съответно от $999 и $1099. Те влизат в продажба на 16 септември.

Apple Watch

Осмото поколение часовници на Apple има същия дизайн, но няколко нови функции. По-специално, сега часовникът може да измерва телесната температура, за това има два сензора: вдясно в ръката и на гърба под екрана. Едно от приложенията, които Apple предлага, е проследяване на менструалния цикъл и овулацията.

Apple Watch Series 8 работи с едно зареждане в продължение на 18 часа, но те (както и всички модели от четвъртото поколение) имат енергоспестяващ режим, при който притурката издържа 36 часа с едно зареждане. В допълнение към по-стария модел, Apple представи новия Apple Watch SE, оборудван със същия процесор, но по-нисък от основната версия по други характеристики.

Apple представи не само актуализации на съществуващи модели, но и нов - Apple Watch Ultra. Те са насочени към любителите на спорта, така че джаджата има по-здрав корпус от титаниева сплав, а има и допълнителен бутон, на който можете да зададете желаното действие. Ultra получи и по-голяма батерия, осигуряваща до 36 часа в нормален режим и 60 в енергоспестяващ режим. Компанията отбелязва, че часовникът поддържа както обикновения L1 GPS канал, така и сравнително новия L5, който някои сателити започнаха да излъчват през 2014 г. 

Apple Watch Ultra може автоматично да открива подводни дълбочини и да стартира вградено приложение или приложение за гмуркане на трета страна. Предоставя полезни данни за водолазите, като скорост на изкачване.

Apple Watch Series 8 започва от $399 за стандартната версия и $499 за клетъчната версия, докато второто поколение Apple Watch SE започва съответно от $249 и $299. Ultra е значително по-скъп, започвайки от $799. Обикновените часовници ще бъдат пуснати в продажба на 16 септември, а часовниците Ultra на 23 септември.

AirPods

Компанията представи второто поколение AirPods Pro. Техният дизайн не се е променил в сравнение с предишния модел, но слушалките имат нов начин за управление: тъчпад на "краката", който поддържа жестове. С едно зареждане AirPods Pro издържат до 6 часа, а калъфът добавя 30 часа слушане. В него, между другото, се появи стойка за каишка и високоговорител, сигнализиращ за началото на зареждането и други събития. Слушалките струват $249

Ключови думи:

Apple, iPhone 14