Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наша сабльорка спечели сензационен бронз на световното първенство

Йоана Илиева се възползва от скандалната дисквалификация на украинска шампионка за отказ да поздрави рускиня

27 Юли 2023Обновена
БФФ
Най-добрата ни сабльорка Йоана Илиева позира с бронзовия си медал от световното първенство по фехтовка в Милано.

Най-добрата ни сабльорка Йоана Илиева постигна сензационен успех за българската женска фехтовка, като спечели бронзов медал на световното първенство в Милано (Ит). 22-годишната софиянка, която до момента има няколко отличия от световни и европейски първенства при девойките, за първи път взима медал при жените. Това е и най-доброто класиране в историята на българската женска сабя.

За успеха малко помогна и един скандал. Във втория кръг от директните елиминации Йоана продължи напред заради дисквалификация на нейната съперничка на 1/16-финалите - Олга Харлан. Украинката - олимпийска шампионка отборно от игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., притежателка на още 4 олимпийски медала и 5 световни титли, бе отстранена от турнира заради нарушение на правилата в I кръг.

Харлан победи с 15:7 рускинята Анна Смирнова, която се състезава като неутрален участник, но след успеха отказа да я поздрави и да стисне ръката ѝ. Украинката дори демонстративно протегна сабята си напред, за да не допусне към себе си Смирнова, след което слезе от пътеката.

Причината за това е ясна - протестът на Украйна срещу Русия на всички нива, заради започната от руската държава война през февруари 2022 г. Правилата на международната федерация по фехтовка (FIE) обаче изрично изискват от състезателите да се поздравят със здрависване след края на двубоите. Отказ от това води до дисквалификация на провинилия се.

Смирнова се надяваше да бъде допусната до 1/16-финалите вместо Харлан въпреки загубата си и руският отбор дори подаде контестация, но от FIE отклониха жалбата. Това предизвика контрапротест от украинската делегация, а след това украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова Харлан да бъде върната в състезанието, но FIЕ вече бе взела решение.

А от МОК излязоха с изявление, с което се призовават международните спортни федерации "да подхождат към ситуациите, свързани с украински и неутрални (б.р. - такива от Русия и Белаус) спортисти с необходимата степен на чувствителност. Както и преди, ние сме напълно солидарни с украинските спортисти и украинската олимпийска общност". 

Именно от ситуацията бе облагодетелствана Йоана Илиева, която се класира за 1/8-финалите без игра заради отстраняването на Олга Харлан. На 1/4-финалите двукратната еврошампионка за девойки срещна представителката на Азербайджан Анна Баща, която до 2019 г. се състезаваше за Русия и е европейски шампион индивидуално от Анталия 2022.

22-годишната Илиева обаче я отстрани убедително с 15:8 туша. А за място на полуфиналите срещна французойката Ана Балцер, която е олимпийска вицешампионка отборно от Токио 2020 и европейска шампионка отборно от Анталия 2022, и я победи също толкова убедително - 15:9.

На полуфинала Георгиева излезе срещу бронзовата медалистка от миналото световно първенство (в Кайро 2022) - гъркинята Деспина Георгиаду, но загуби с 8:15. Това означава бронзов медал за българката, а Георгиаду ще играе за световната титла срещу японката Мисаки Емура, която пък отстрани друга гъркиня - Теодора Гунтура с 15:14. Гунтура също печели бронз.

Останалите български сабльорки отпаднаха още в първия кръг на индивидуалната надпревара. Олга Храмова отстъпи с 10:15 на полякинята Силвия Матушак, а Калина Атанасова загуби с 14:15 срещу испанката Лусия Мартин-Португес.

Отборната надпреваря на сабя при жените ще се проведе на 29 и 30 юли.

Още по темата