Медия без
политическа реклама

150 000 посрещнаха олимпийския огън във Франция

Факелът пристигна в Марсилия с тримачтовия платноход "Белем"

08 Май 2024
Тримачтовият кораб "Белем" беше очакван и съпроводен от 1024 лодки на влизане в Старото пристанище на Марсилия.
ЕПА/БГНЕС
Тримачтовият кораб "Белем" беше очакван и съпроводен от 1024 лодки на влизане в Старото пристанище на Марсилия.

Над 150 000 души се събраха край Старото пристанище в Марсилия, за да посрещнат олимпийския огън на френска територия. Факелът пристигна с тримачтовия платноход "Белем" малко след 19:00 ч. местно време, след като плава 12 дни през Средиземно море от Гърция.

Корабът акостира на южния бряг на Франция 79 дни преди откриването на XXXIII летни игри в Париж 2024. Специално заради пламъка една от най-големите организирани групи привърженици на футболния "Олимпик" (Марсилия) - "Саут Уинърс", беше подготвила впечатляваща хореография, напомняща, че вторият по големина град във Франция е бил основан от гърци преди 2600 години.

"Това е безспорен успех - десетки и десетки хиляди хора минаха днес през Старото пристанище. Вижда се красотата на нашия град. Днес ние сме центърът на света", коментира кметът на Марсилия Беноа Паян.

"Пристигането на олимпийски огън в Марсилия е много символично, защото този град, основан от гърци, е символ на нашето приятелство", коментира пък посланикът на Гърция във Франция Димитриос Зевелакис. 

В тези трудни времена, когато конфликтите около нас се множат, на хората им е дотегнало от войни и омраза. В сърцата си копнеем за нещо, което да ни събере отново заедно. Нещо, което да ни обедини. Нещо, което да ни даде надежда. Това нещо са олимпийските игри.

На сушата факелът бе поет от бившия плувец Флоран Маноду, олимпийски шампион на 50 м св. стил от игрите в Лондон 2012. Под звуците на френския химн - Марсилезата, в небето кръжаха изтребители, които изобразиха във въздуха петте олимпийски кръга, а след това пуснаха дим в цветовете на знамето на Франция - синьо, бяло и червено.

На церемонията присъстваше президентът Еманюел Макрон, поради което мерките за сигурност бяха безпрецедентни. Районът беше охраняван от над 6000 полицаи, разположени бяха и десетки снайперисти от елитните сили за сигурност. Служители на реда с кучета обхождаха огромен периметър около пристанището.

Същинската част от щафетата с огъня на френска територия ще започне в четвъртък, като първите факлоносци ще бъдат бившите футболисти на "Олимпик" (Марсилия) Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли. Повече от 10 000 души ще участват в щафетата, която ще обиколи и презокеанските територии на Франция, преди пламъкът да стигне до Париж и да бъде инсталиран близо до Лувъра, в градината Тюйлери.

Церемонията по откриването на олимпиадата ще се проведе във водите на река Сена на 26 юли.

📲 Want to watch live sport and original documentaries for free? Check out our website: https://oly.ch/WatchLiveSportAfter the Olympic flame lighting ceremon...

Още по темата