Медия без
политическа реклама

С послания за мир огънят пое от древна Олимпия към Париж

На всички е дотегнало от войни и омраза, каза президентът на МОК на церемонията по запалване

16 Апр. 2024
Запалването на олимпийския огън се състоя сред 2600-годишните руини в храма на Хера в древна Олимпия - родното място на олимпийските игри. В ролята на върховната жрица влезе гръцката актриса Мари Мина.
ЕПА/БГНЕС
Запалването на олимпийския огън се състоя сред 2600-годишните руини в храма на Хера в древна Олимпия - родното място на олимпийските игри. В ролята на върховната жрица влезе гръцката актриса Мари Мина.

"В тези трудни времена, когато конфликтите около нас се множат, на хората им е дотегнало от войни и омраза. В сърцата си копнеем за нещо, което да ни събере отново заедно. Нещо, което да ни обедини. Нещо, което да ни даде надежда. Това нещо са олимпийските игри. А олимпийският огън, който запалваме днес, символизира тази надежда."

Това каза в краката си реч президентът на МОК Томас Бах по време на церемонията по запалване на огъня за XXXIII летни игри в Париж 2024. По традиция тя се проведе в древната гръцка местност Олимпия, където преди почти три хилядолетия са се провели първите олимпийски игри.

Поради облачно небе в днешния ден огънят не можеше да бъде запален чрез огледала от слънчевите лъчи, както е по древната традиция, затова беше използван резервен пламък, съхранен от генералната репетиция вчера. Първият факлоносец, който пое олимпийския огън за предстоящата 11-седмична щафета, бе гръцкият златен медалист в гребането от игрите в Токио 2020 Стефанос Дускос.

Той символично предаде факела и маслинова клонка на първата френска представителка - олимпийската шампионка по плуване от Атина 2004 Лор Маноду. Тя ще поеме официално огъня на 26 април, когато ще приключи гърцката част от обиколката му. Общо около 10 000 души ще носят факела (600 само в Гърция), който ще измине десетки хиляди километри, преди да пристигне в Париж за церемонията по откриване на олимпиадата на 26 юли.

На 27 април пламъкът ще бъде транспортиран по Средиземно море до Франция. Същинската част от щафетата в страната ще бъде от 8 май до 7 юни. След това огънят ще обиколи практически цялото земно кълбо и ще премине през различни френски територии по света - Френска Гвиана (9 юни), о-в Реюнион (12 юни), Френска Полинезия (13 юни), Гваделупа (15 юни) и Мартиника (17 юни).

На церемонията днес присъстваха около 5000 специални гости и обикновени зрители. Сред тях бе и председателят на организационния комитет на игрите в Париж 2024 Тони Естанге, който заяви:

"В момент, когато светът е разтърсван от кризия, олимпийските игри повече от всякога са източник на вдъхновение за всички нас и за бъдещите поколения."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата