Медия без
политическа реклама

Юлия Навалная ще продължи делото на съпруга си

Идните 14 дни тялото на Алексей няма да бъде показано на майка му, казват следователите

19 Февр. 2024Обновена

Вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални - Юлия, записа видеобръщение, в което обеща да продължи делото на съпруга си и призова руската опозиция да се обедини за свалянето на руския президент Владимир Путин.

"Аз ще продължа делото на Алексей Навални. Ще продължа да се боря за нашата страна. И  ви призовавам да застанете до мен. Да разделим не само мъката и безкрайната болка, която ни е овладяла и не ни пуска. Аз ви моля да разделите с мен яростта. Яростта, злобата, ненавистта към онези, които дръзнаха да убият нашето бъдеще... Не е срамно да направиш малко, срамно е да не направиш нищо. Срамно е да се оставиш да бъдеш уплашен", заяви тя.

"Главното, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим - повече, по-отчаяно и по-яростно от преди. Знам, че ви се струва, че е невъзможно, трябва да е повече. Трябва да се съберем всички в един силен юмрук и да ударим по този безумен режим, по Путин, по неговите приятели, по бандитите с пагони, по "готвачите" и убийците, осакитили нашата страна", продължава Навалная.

"Русия, свободна, мирна, щастлива, прекрасната Русия на бъдещето, за което моят мъж толкова много говори - ето това ни е нужно. Искам да живея в такава Русия, искам нашите с Алексей деца да живеят там. Искам заедно с вас да я построим. Именно такава, каквато си я представяше Алексей Навални. Пълна с достойнство, справедливост и любов", казва тя.

"Ние знаем заради какво конкретно Путин уби Алексей преди три дни. И скоро ще ви разкажем. Ние задължително ще научим кой именно и как именно е изпълнил това престъпление. Ние ще назовем техните фамилии и ще покажем техните лица. Но главното, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим", добавя Юлия Навалная.

Иван Жданов, сътрудник на Навални, е цитиран от руски опозиционни канали, че тялото на покойния няма да бъде показано на майка му идните 14 дни, докато "тече химическа експертиза". Това са съобщили следователите.

 

Скрито-покрито

Вече четвърти ден руските власти укриват тялото на Алексей Навални. Днес майката и адвокатите на руския опозиционен лидер не бяха допуснати в моргата в Салехард, където вероятно се намира тялото. От Следствения комитет обясниха, че проверката около смъртта на Навални е удължена. "Не е ясно колко ще продължи тя", коментира в Туитър прессекретарят на Навални Кира Ярмиш.

Над 53 000 души са подкрепили подписката, в която се иска Следственият комитет да предаде веднага тялото на роднините на Навални.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отклони въпроса кога тялото на Навални ще бъде предадено на роднините му. "Ние не се занимаваме с този въпрос. Това не е във функциите на президентската администрация", каза той. Песков уточни, че не е имало никакво съобщение за реакцията на Путин на смъртта на Навални и не пожела да каже каква е била тя. Досега Путин не е коментирал официално смъртта на опозиционния лидер, чието име той години наред отказваше да назове.

За три дни акции в памет на Навални в 39 руски града са задържани поне 389 души, пише "ОВД-Инфо".

Обяснения

Германия привика руския посланик във връзка със смъртта на Навални, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП. "Политически мотивираното производство срещу Алексей Навални и срещу множество други критици на руското правителство, както и нечовешките условия в затвора, показват колко брутално руската съдебна система се разправя с инакомислещите и какви средства използва президентът Путин, за да потисне свободата на изразяване в Русия", заяви говорителката на германското външно министерство.

EС ще въведе санкции на името на Навални

С такова предложение излезе върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

"Това ще позволи името на Алексей Навални завинаги да бъде вписано в работата на ЕС по защитата на правата на човека", каза Борел. Той подчерта, че страните-членки ще предложат санкции за отговорните за смъртта на опозиционера. 

"Най-голяма отговорност носи лично Путин, но ние задължително ще обърнем внимание и на системата за налагане на наказания в Русия", допълни Борел. По аналогичен начин преди 15 години в САЩ бе приет Законът "Магнитски" по името на адвоката Сергей Магнитски, загинал в руски следствен арест, оставен без медицинска помощ.  Той дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. В България също има санкционирани по "Магнитски". Това са Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов.

 

Още по темата