Медия без
политическа реклама

Украинският президент празнува Деня на въоръжените сили в Донбас

Той раздаде на военните държавни награди, а те му връчиха инсталация от части от вражески снаряди

06 Дек. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Президентът на Украйна Владимир Зеленски посети зоната за провеждане на операции в Донбас, където се срещна с украинските военни, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от РИА Новости. Поводът е Денят на въоръжените сили на Украйна, които се отбелязват на 6 декември. 

"В Деня на въоръжените сили на Украйна президентът Владимир Зеленски се срещна с военнослужещи на фронтовата линия, в района на операцията на обединените сили в Донецка област. Владимир Зеленски разгледа бойните позиции и се запозна с условията на служба ",  се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на президентския офис.  В него се отбелязва, че Зеленски е поздравил военните и им връчил държавни награди и подаръци. В отговор, те пък му дали инсталация, направена от части от вражески артилерийски снаряди.

През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, които обявиха независимост след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. Според последните данни на ООН жертви на конфликта са станали около 13 хиляди души. Въпросът за разрешаване на ситуацията в Донбас се обсъжда по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 г. вече е приела три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта. След споразуменията за примирие между страните в конфликта обаче стрелбите продължават.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?