Медия без
политическа реклама

Тялото на Навални най-после бе предадено на майка му

Обявена е награда от €100 000 за информация за смъртта на руския опозиционен лидер

24 Февр. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Почит към Алексей Навални се отдава в много европейски градове - на снимката се вижда негов портрет, поставен пред руското посолство в Берлин.

Тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални най-после бе предадено на майка му Людмила. Това съобщи прессекретарят на Навални Кира Ярмиш в Туитър.

„Засега Людмила Ивановна е в Салехард. Погребението тепърва предстои. Не знаем дали властите ще се намесят или ще разрешат то да бъде извършено така, както семейството иска и както Алексей заслужава. Ще предоставяме информация, когато тя стане налична“, написа Ярмиш.

Това се случи след силен обществен натиск и няколкодневен шантаж от страна на руските власти. Вчера разследващите поставиха ултиматум на Людмила Навалная - или да се съгласи на тайно погребение, без публично сбогуване, в рамките на три часа, или Навални ще бъде погребан в наказателната колония. Тя отказа.

Десетки представители на руските културни и медийни среди, критично настроени към Кремъл, призоваха властите да предадат тялото на Алексей Навални на роднините му. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович, балетистът Михаил Баришников, участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова. 

Вдовицата на политика Юлия Навалная записа ново видеообръщение, в което настоя президентът Владимир Путин да предаде тялото на семейството.

"Девет дни, откакто Путин уби Алексей Навални. Но убийството не беше достатъчно за Путин. Сега той държи тялото му като заложник, подиграва се на майка му, принуждава я да се съгласи на тайно погребение, в противен случай... В противен случай просто помислете за това, те заплашват да направят нещо... с тялото на Алексей", казва Навалная във видеото, публикувано в официалния канал на Навални в YouTube.

Според нея Путин лично дирижира случващото се с тялото на съпруга ѝ в Салехард. Навалная добави, че руският президент "само се преструва, че е религиозен човек", и нарече вярата му "фалшива".

"Вярата не е в целуването на икона. Вярата е в доброто, в милостта, в спасението. И никой истински християнин никога не би могъл да направи това, което Путин прави сега с вече мъртвия Алексей", заяви тя.

Девятый день тело Алексея Навального не отдают семье. Юлия Навальная — о том, что показное христианство Путина — абсолютная фальшивка.Юлия Навальнаяhttps://x...

 

Създаденият от Алексей Навални антикорупционен фонд обяви награда от €100 000 за предоставяне на информация за смъртта на руския дисидент. От Фонда за борба с корупцията (ФБК) първоначално съобщиха, че ще платят €20 000 на всеки, който им разкрие подробности за кончината на най-видния опозиционер. Малко по-късно директорът на ФБК Иван Жданов обяви, че премията се увеличава петорно.

Също така сътрудниците на Навални гарантират, че ако е необходимо, ще помогнат на информатора на напусне Русия и да се установи в друга държава. Предложението е адресирано най-вече до силите за сигурност на Руската федерация - служители на ФСБ, Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и прокуратурата.


ПОЧИТ

В деня на втората годишнина от началото на войната в Украйна жители на Москва поднасят цветя на Соловецкия камък, Стената на скръбта и паметника на Леся Украинка както от почит към жертвите, така и в памет на Алексей Навални, пише "Медиазона".

На паметника на поетесата Леся Украинка дори дежурят полицаи, които снимат дошлите с цветя. По-късно охранителите премахват положените букети. До паметника беше и задържан един човек, който застана да позира с плакат "Не на войната". Момиче пък беше арестувано на Соловецкия камък с букет от жълти и сини цветя.

Според OVD-Info днес на различни мемориални събития в девет руски града са били задържани най-малко 32-ма души: 27 от тях положиха цветя в памет на убития Навални, трима протестираха срещу войната в Украйна, а още два ареста бяха извършени на митинга на съпругите на мобилизираните войници.