Медия без
политическа реклама

Тази нощ Париж спира електрическите тротинетки

31 Авг. 2023
Pixabay
Само частните тротинетки остават позволени в Париж, който бе една от първите столици, позволили електрическите тротинетки

От  1 септември градските власти в Париж забраняват обществените електрически тротинетки. Забраната е следствие на референдум, проведен през април, в който 89% от гласувалите подкрепиха забраната за отдаване на тротинетки под наем. В референдума участваха само около 7% от имащите право на глас от около 1,38 млн. души. Използването на частни скутери няма да бъде засегнато. Парижкото кметство призна резултатите от референдума и забраната влиза в сила тази нощ. 

Лицензите за работа на компаниите за отдаване под наем изтичат днес. Три фирми (Lime, Dott и Tier) експлоатират около 15 000 е-скутера във френската столица. Цената за наем на скутерите бе 5 евро за 10 минути. Небрежното използване на е-скутерите както от туристи, така и от жители, включително честите инциденти и хаосът по тротоарите обаче доведе до забраната. 

Lime ще изпрати своите тротинетки в Израел и Белгия. Dott започна да изтегля тротинетките си в средата на юли и вече деактивира опцията за отдаване под наем в приложението си. Те ще бъдат изпратени в Белгия или Тел Авив в Израел. Операторите на тротинетки разчитат, че клиентите им ще се прехвърлят на велосипеди.

Париж беше един от първите градове, които приеха електрическите превозни средства, но критиците твърдят, че те причиняват повече вреда, отколкото полза. Водачите често не носят каски, а и деца на 12-годишна възраст можеха законно да наемат скутери.

 

 

Още по темата