Медия без
политическа реклама

Талибаните обявиха за премиер терорист от списъка на ООН

Завзелите властта откриха стрелба на протест в Кабул

07 Септ. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Талибаните обявиха, че изпълняващият длъжността премиер на страната ще бъде молла Мохамад Хассан Ахунд. Противно на това, което обещаха, нито един член на новото правителство, което по техни думи е служебно, не е жена, предава онлайн изданието Axios.

Служебният кабинет е оглавен от талибанте, които са доминирали в 20-годишната битка срещу ръководената от САЩ коалиция и нейните съюзници от афганистанското правителство, предава AP.

Ахунд е от района на Кандахар в Афганистан, където талибаните се сформират през 90-те години. Според доклади той е бил сред основателите на радикалната група. Смята се, че е по-скоро религиозен лидер, отколкото военачалник и се смята за приближен до духовния и върховен лидер на талибаните шейх Хибатула Ахундзада.

Ахунд е заемал няколко важни длъжности по време на предишното правителство на групировката от 1996 до 2001 г. Бил е външен министър, а по-късно и вицепремиер при молла Мохамад Рабани Ахунд като премиер. Бил е вицепрезидент на Министерския съвет през 2001 г. и фигурира в терористичния списък на ООН.

Вицепремиер ще бъде молла Абдул Гани Барадар - един от главните основатели на движението. През 2010 г. Барадар е заловен от пакистанските сили, но е освободен от затвора през 2018 г., след като пратеникът в Афганистан на бившия президент Тръмп, Залмай Халилзад, поиска освобождаването му, за да може Барадар да помогне за воденето на мирните преговори, припомня изданието Axios.

Членът на политическото крило на движение ''Талибан'' молла Абдул Хак Васик е назначен за министър на разузнаването на Афганистан, заяви говорителят на движението Забихула Муджахид, предава БГНЕС.

За министър на отбраната на Афганистан е назначен синът на основателя на ''Талибан'' Мохамад Якуб Муджахид, а вътрешен министър ще бъде сина на основателя на ''Мрежата на Хакан'' Сираджуддин Хакани. За министър на външните работи е назначен молла Амир Хан Мутаки, а за министър на културата - Забихула Муджахид, който е и говорител на движението.

Членът на политическото крило на движение ''Талибан'' молла Абдул Хак Васик е назначен за министър на разузнаването на Афганистан.

----

Талибаните откриха стрелба, за да разпръснат тълпата, събрала се за голям протест в афганистанската столица Кабул, предава Би Би Си. Видеозаписи от местопроизшествието показват хора, които бягат, за да се скрият на безопасно място, докато на заден план се чуват изстрели.

Хиляди протестиращи излязоха на улиците във вторник, за да защитят правата на жените и да осъдят управлението на талибаните. Протестиращите също скандират антипакистански лозунги, тъй като мнозина смятат, че Пакистан подкрепя талибаните. Демонстрациите идват ден, след като лидерът на силите на съпротивата Ахмад Масуд призова за "национално въстание" срещу талибаните.

Видео, изпратено до Би Би Си, показва как талибанските бойци стрелят във въздуха, което беше забранено миналата седмица, след като няколко души бяха убити след празничен огън по случай завладяването на страната.

Журналистите са възпрепятствани да снимат протестите, а афганистанската агенция Tolo News съобщи, че операторът ѝ е арестуван заедно с няколко местни и чуждестранни медийни представители. Съобщава се и че талибаните са посегнали на някои от жените, участващи в протеста.

Съединените щати няма да признаят представители на радикалните талибани като официална власт в Афганистан. Това e заявил в понеделник американският президент Джо Байдън, предава БГНЕС.

На поляната на Белия дом журналистите са попитали държавния глава дали САЩ ще признаят талибаните в Афганистан. "Не. Това време все още е много далеч", отговорил е Байдън.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е срещнал с емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани в Доха за кризисни преговори за Афганистан, след като талибаните заявиха, че имат пълен контрол над страната. В понеделник те дори обявиха, че са готови да представят правителството си.

В Катар е разположена огромна американска авиобаза. Страната е приела над 55 хиляди души, евакуирани от Афганистан - почти половината от общия брой граждани, които САЩ изведоха от Кабул.

Според кратко съобщение на Държавния департамент Блинкен е потърсил подкрепа от шейха, за да може със съвместни усилия да бъде отворено летището в Кабул, което би било от съществено значение за доставката на хуманитарна помощ и за евакуация на още граждани от страната.

Катар покани талибаните да открият политически офис в Доха през 2013 г., като впоследствие беше домакин на преговори между Вашингтон и талибаните, които приключиха през 2020 г. със споразумение за изтеглянето на войските на САЩ.

Още по темата