Медия без
политическа реклама

Съветът на ЕС одобри Украйна и Молдова да станат кандитати за ЕС

Зеленски приветства ентусиазирано решението, Грузия се надява, че след няколко месеца ще настигне Украйна и Молдова

24 Юни 2022Обновена
EPA/BGNES
Шарл Мишел и Олаф Шолц на заседанието на Европейския съвет

Съветът на Европейския даде на Украйна и Молдова статут на кандидатки за членство, съобщи в Туитър председателят на Съвета Шарл Мишел,  цитиран от БНР.  Той нарече решението "исторически момент" и "ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза". Украинският президент Володимир Зеленски определи решението като "уникален и исторически момент". Също в Туитър той заяви, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз.

Приемането на статута на кандидат за членство на Украйна и на бившата съветска съседка Молдова, както препоръча Европейската комисия, изискваше единодушната подкрепа на 27-те държави-членки. Сега следват дълги преговори за членство.

Преговорите обхващат 35 области от правото на ЕС, като се започне от свободното движение на стоки, работници и капитали и се стигне до околната среда, селското стопанство, данъчното облагане и правосъдните системи на страните.

Малко по-рано Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова, съобщи ЕП в официалния си сайт. С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" парламентът прие резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители да предоставят "незабавно" статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като нейното правителство изпълни" приоритетите, посочени от Европейската комисия.

Парламентът приканва властите на Украйна, Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

ЕНТУСИАЗЪМ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с решението на Европейския съвет да се даде статут на страната му на кандидатка за членство в ЕС започва да се пише нова история на Европа, предаде Франс прес,цитирана от БТА.

"Взехте едно от най-важните решения за Украйна от нейната независимост преди 30 години", заяви Зеленски във видеообръщение. "Само какъв път изминахме за три месеца!", каза ентусиазирано украинският лидер, облечен в обичайната си тениска в цвят каки. Неговата страна предприе стъпки за получаването на статут на кандидат за присъединяване в ЕС няколко дни след началото на руското нашествие в края на февруари.

РАЗОЧАРОВАНИЕ И АМБИЦИЯ

Президентката на Грузия заяви, че нейната страна е решена да предприеме необходимите мерки, за да получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз, какъвто европейските лидери не ѝ дадоха вчера, тъй като искат още реформи.

"Готови сме да работим решително през следващите месеци да получим статут на кандидат", заяви Саломе Зурабишвили в "Туитър", след като ръководителите на ЕС не дадоха зелена светлина на страната ѝ, но все пак признаха, че тя има перспектива да се присъедини един ден към ЕС.

Грузия внесе кандидатурата си за присъединяване към Евросъюза заедно с Украйна и Молдова няколко дни след като Русия предприе офанзива в Украйна.

НОВА НАДЕЖДА

Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Шафик Джаферович заяви вчера в Брюксел, че е помолил ЕС да бъде даден статут на Босна и Херцеговина на кандидат за членство в ЕС, добавяйки, че ако някоя страна е заслужила да получи този статут, това е Босна и Херцеговина, съобщи Танюг. След срещата на върха ЕС-Западни Балкани Джаферович заяви пред журналисти, че е била отворена дискусия, която съвсем сигурно е показала наличието на ясна и недвусмислена европейска перспектива на всички държави от Западните Балкани за членство в ЕС.

Ключови думи:

Украйна, Молдова, ЕС, Грузия

Още по темата