Quantcast
Съд очаквано призна Навални за виновен и по делото за клевета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Съд очаквано призна Навални за виновен и по делото за клевета

Преди това магистратите потвърдиха и присъдата му по обвинението за измама на фирма
Обновена
4 462

Критикът на Кремъл Алексей Навални очаквано бе признат за виновен и по делото за клевета на ветеран от Великата отечествена война, съобщава РИА Новости. Наказанието му е глоба от 850 000 рубли. През лятото Навални нарече в Туитър ''позор за страната и предатели'' 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко души, взели участие в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. По този случай прокуратурата настояваше Навални да бъде глобен с 950 000 рубли (12 500 долара). Парите от глобата не отиват към ветерана, а влизат в държавния бюджет.

Преди това Навални не постигна успех в обжалването на според него политически мотивираната присъда от 2 години и 8 месеца затвор, които трябва да прекара в колония с общ режим заради многократни нарушения на изпитателния срок на условната му присъда за мошеничество от 2014г. Съдът само съкрати присъдата на активиста с месец и половина. В началото на процеса той поиска съдията да разреши видеозапис на изслушването да бъде достъпен за журналисти, но молбата му не беше уважена, предаде Си Ен Ен.

Това беше първото от двете съдебни заседания в сградата на Бабушкинския районен съд в Москва, които са свързани с активиста.

Алексей Навални, който бе задържан на 17 януари при завръщането си от Германия в Русия, бе осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за нарушаване на условната си присъда по делото "Ив Роше" от 2014. Именно по това дело Страсбург се произнася през 2016 г., че процесът е фабрикуван и осъжда Русия да плати обезщетение на Алексей Навални. Обезщетението е платено, но Русия продължава да не признава присъдата на Страсбург в частта, че процесът е фабрикуван. 

Днес Навални каза, че е чул за апела от 17 февруари на Европейския съд по правата на човека да бъде освободен незабавно. Искане, което обаче Москва отхвърли в сряда като незаконно. ''По-добре би било да ме освободите'', каза Навални съдията. ''Чух, че е имало такова решение (от ЕСПЧ)''.

Навални, който прекара известно време в Германия, където се възстановяваше след сериозното натравяне, за което обвинява Кремъл, заяви, че не е виновен за нарушаването на условната си присъда, в което е обвинен.
''Не искам да се хваля, но целият свят знаеше къде съм“, каза Навални пред съдията. ''След като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома''. Навални допълни, че не съжалява за завръщането си в Русия, че вярата му в Бог му помага и че ''силата е в истината''. ''Страната ни е изградена от несправедливост. Но десетки милиони хора искат истината. И рано или късно ще я получат'', каза той.

Поредица от изслушвания по делото завършиха във вторник, когато Навални попита дали съдията по делото може да му препоръча рецепта за кисели краставички, тъй като е "безсмислено да се обсъжда закона" с нея.

 

Ключови думи:

Алексей Навални, дело

Още

Бобоков: Античните стрели в дома ми може да са подхвърлени

08.03.2021

2001
И знаковото дело "Чората" приключи по давност без наказания

05.03.2021

3938
ЕС и САЩ санкционираха висши руски чиновници заради Навални

02.03.2021

Обновена

1380