Медия без
политическа реклама

Студентите в Грузия започнаха най-голямата стачка срещу закона за чуждите агенти

Премиерът заяви в тв обръщение, че законът ще бъдет приет във вторник и плаши хората с еднополови бракове

13 Май 2024Обновена

Студенти от няколко университета в Грузия обявиха днес началото на стачка срещу закона за чуждите агенти. Вместо в аудиториите, студентите излизат днес по улиците, се казва в изявление на студенти от ТСУ, най-голямото учебно заведение в страната. Някои университети ще спрат напълно работа днес, други затварят частично, отбелязва порталът Georgian News. Очаква се законопроектът за прозрачността на чуждестранното влияние да бъде гледан утре на трето четене. 

„На 14 май грузинският парламент ще приеме закона за чуждестранното влияние". Това заяви премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе, предаде АФП. "Утре парламентът на Грузия ще действа по волята на мнозинството от населението и ще приеме закона на трето четене", каза министър-председателят в телевизионно обръщение, докато в Тбилиси за трета поредна вечер има протести.

Той предупреди, че ако властите отстъпят, Грузия ще загуби суверенитета си и "лесно ще сподели съдбата на Украйна", въпреки че не стана ясно веднага какво има предвид.

Той каза също, че ако законопроектът отпадне, Грузия ще бъде принудена да приеме или да отстъпи от други закони - например за "легализирането на еднополовите бракове" и за "неконтролираната имиграция".

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента в центъра на Тбилиси още в неделя. Те прекараха нощта там, за да посрещнат днес депутатите. По информация на медиите пред парламента в неделя не е имало толкова много хора, колкото на огромния митинг в събота, но движението на автомобили по булевард Руставели е блокирано.
На фона на многото протестиращи, голяма част от тях млади хора, премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе заяви, че протестите са дирижирани. Властите разполагали с информация, че „младежки групи, организирани от радикалната опозиция и финансирани от чужбина, планират насилствени действия срещу грузинския парламент и полицията утре и вдругиден“. Същото предупреждение отправи и вътрешното министерство. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили зае остра позиция и предупреди властите да не използват репресии. Зурабишвили призова протестиращите да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на провокации. „Не смейте да използвате репресии, насилие или да измисляте конспирации, за да сплашите общество, което в продължение на толкова много дни и седмици показа на всички, показа на света колко мирно, съзнателно и устойчиво на провокации е то“, предупреди Зурабишвили.

Законопроектът за "чуждите агенти" бе гласуван за рекордно кратко време - разглеждането му отне 67 секунди, след като преди това протестиращи се опитаха да осуетят гледането му. Депутатите от управляващата партия „Грузинска мечта“ все пак успяха да влязат с цената на изтласкване на протестиращите и физически сблъсъци. 
Днес протестите продължават със стачката на студентите, която засега е без срок. Очаква се президентът също да наложи вето върху закона при евентуалното му гласуване. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Грузия

Още по темата