Медия без
политическа реклама

САЩ може да атакуват в Близкия изток още тази нощ

30 Яну. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е взел решение за отговора, който страната ще даде след удара по американска база в Йордания, при който бяха убити трима войници, а близо 40 бяха ранени. Байдън не поясни в какво ще се изразява този отговор, заяви, че не желае въвличането на страната в мащабна война, но заяви, че държи Иран отговорен за нападението.

Ударите може да бъдат нанесени още тази нощ.

Иран е информирал САЩ, че ще разглежда всяко нападение на своя територия като претекст за директни удари срещу американските сили в Близкия изток.

Пентагонът e предоставил на върховния главнокомандващ варианти за действия, от които да избира, а последствията от решението му далеч не са сигурни и могат да предизвикат по-широка война.

До този момент действията на САЩ в региона нямат резултат - военните бази на Вашингтон бяха атакувани 160 пъти през последните 3 месеца, а хутите продължават да пречат на корабоплаването около Йемен.

Решението на Джо Байдън от днес е в отговор на смъртта на американски войници при атака с дрон в Йордания

След като в продължение на седмици подкрепяните от Иран милиции извършваха нападения срещу американски бази в Близкия изток, без да причиняват жертви, преди два дни безпилотен самолет удари малката база "Кула 22", в Йордания при което загинаха трима войници, а 40 бяха ранени.

Веднага след атаката, Вашингтон обеща решителни ответни действия.

Байдън може да атакува отговорната за атаката групировка, но мнозина в САЩ смятат това за слабост, действие, което не засяга сърцевината на проблема: покровителите на групировката в Иран. В списъка с варианти на Пентагона са включени и действия срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция в региона извън Иран или атакуване на ирански активи в границите на страната.

Байдън трябва да действа така, че да не предизвика "неконтролируема ескалация" в региона. Президентът ще преценява не само геополитически фактори, но и вътрешнополитически съображения. Съперниците му от Републиканската партия настояват за атаки срещу самия Иран, а Байдън не може да си позволи да изглежда слаб в година на избори. Но пък една скъпоструваща външна война може да навреди и на шансовете му за преизбиране, смята Sky News.

При атака с дрон срещу база в Йордания загинаха трима американски войници, съобщи Вашингтон.

 

Ключови думи:

Байдън, Кула 22