Медия без
политическа реклама

Руската църква: Рано или късно ще погребем Ленин

29 Авг. 2020
Ленин в мавзолейния саркофаг на Червения площад
архив
Ленин в мавзолейния саркофаг на Червения площад

Пиарът на Руската православна църква Владимир Легойда каза, че рано или късно тялото на Ленин ще бъде погребано, предаде "Интерфакс".

"Разбира се, отношението на църквата и повечето вярващи към дейността на Ленин и към неговия мавзолей е понятно и еднозначно. Но трябва да има пастирски подход чрез снизхождение към хората, за които това може да се стори трагедия. Убеден съм, че това е въпрос на време", казва той в интервю за вестник "Култура". "Това е комунистическа пародия на нетленните мощи на светците", добавя Легойда.

Въпросът за погребването на Ленин е поставян неведнъж в Русия. През последните години такива предложения са правили сенаторът Олег Морозов и чеченският ръководител Рамзан Кадиров. През ноември 2018 г. депутатът от Ленинградска област Владимир Петров предложи да се замени тялото на вожда на световния пролетариат в Мавзолея с негово гумено или восъчно копие.

Лидерът на руските комунисти Геннадий Зюганов винаги отговаряше, че няма да позволи да се разруши мавзолеят на Червения площад.

През декември 2017 г.  "Левада-център" публикува допитване, според което 41% смятат, че Ленин трябва да бъде погребан, както и че точно 41% други смятат, че трябва да остане в мавзолея.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ленин, погребение, мавзолей

Още по темата