Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин и Ердоган откриха дистанционно АЕЦ "Аккую"

Двамата президенти проведоха телефонен разговор

27 Апр. 2023
АЕЦ "Аккую"

Президентите на Турция и Русия откриха първи блок на първата турска АЕЦ "Аккую". Церемонията беше отложена два пъти - тя трябваше да се състои по обяд, но първо бе отложена за 15 ч., а след това за 16. Турският президент Реджеп Ердоган и руският - Владимир Путин, се включиха дистанционно в откриването. Двамата президенти проведоха телефонен разговор преди откриването на централата, съобщи TRT. Турското президентство разпространи снимка от разговорите, на която се виждат Ердоган и съветниците му. На разговорите е станало дума за ситуацията в Украйна и т.нар. "зърнена сделка".

Отлагането на откриването на турската АЕЦ засили слуховете, че здравословното състояние на Ердоган не е стабилно. Турският президент не успя за завърши тв интервю във вторник с обяснението, че има проблеми със стомаха и по време на кампанията се е разболял от грип. Непотвърдени източници заговориха пред турските медии, че президентът е преживял инфаркт на миокарда. 

Ердоган е силен, пълен с енергия и ще управлява страната още дълго време, съобщиха от администрацията на турския президент. Състоянието на турския президент Тайип Ердоган се подобрява след прекарана инфекция и той скоро ще продължи предизборната си кампания, съобщи ръководителят на Министерството на здравеопазването на републиката Фахреттин Коджа.

Руското президентство също коментира ситуацията: "На нас не ни е известно нищо за здравословни проблеми на Ердоган, двамата президенти се готвят за церемонията и за двустранни разговори".  

---

Атомната електроцентрала „Аккую“ е първият източник на ядрена енергия в Турция и се очаква да покрие около 10% от търсенето на електроенергия в страната, когато бъде завършена. Тя се строи в провинция Мерсин на Средиземно море от руската Атомстройекспорт и турската Оздоу. Строителството започна през април 2015 г. Днес се открива работата на първия от четирите реактора BBEP V-509. Очаква се останалите три блока да бъдат готови до 2025 г.

"Аккую" ще може да произвежда енергия и сто години след пускането й в експлоатация, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси на церемонията по зареждането на първата партида ядрено гориво.

Здравословното състояние на турския президент  Реджеп Тайип Ердоган внезапно се влоши във вторник вечерта по време на телевизионно интервю в директен ефир.

 

Ключови думи:

Ердоган, състояние, АЕЦ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?