Медия без
политическа реклама

Плъзнаха слухове за смъртта на талибанските лидери

14 Септ. 2021
БГНЕС
Абдул Гани Барадар

Двама висши талибански лидери са изчезнали от полезрението на обществеността, което кара някои афганистанци да се питат дали върховният лидер на групата и новият вицепремиер са живи, предава в. ''Гардиън''.

Върховният водач молла Хайбатула Ахундзада не е засичан публично от близо месец след като бойците овладяха Афганистан. Говорител обаче отрича слуховете за смъртта му. Абдул Гани Барадар, вицепремиер и ръководител на политическото звено на талибаните също не се е появявал от много време. В Кабул се носят слухове, че той е бил убит или тежко ранен в битка с друга висша фигура от групировката заради спор за това как да се разделят министерствата в Афганистан.

Официалните изявления, предназначени да разсеят слуховете, изглежда задълбочават загадката. Талибаните публикуваха онлайн снимки на написана на ръка бележка, в която се казва, че вицепремиерът е в Кандахар, след което споделиха аудио съобщение, за което се твърди, че е от самия Барадар. Липсата на видеоклип повдигна още повече въпроси пред афганистанците, тъй като талибаните вече не са бунтовническа група, която се крие, а и лицето на Барадар е добре известно.

Говорителят Сухаил Шахин отрече слуховете в Туитър. ''Молла Брадар, заместник министър-председател на Ислямско емирство Афганистан, в гласово съобщение отхвърли всички твърдения, че е ранен или убит в сблъсък. Той казва, че това е лъжа'', пише говорителят. Видеоклипове и снимки, качени онлайн, за които се твърди, че показват Барадар в Кандахар, не съдържат нищо, което би могло да потвърди кога са направени.

Си Ен Ен припомня, че смъртта на бившия лидер на талибаните молла Мохамед Омар, който почина през 2013 г. от туберколоза, беше крита в продължение на две години, през което време талибаните редовно публикуваха изявления от негово име.

Още по темата