Quantcast
С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите

Според премиера на Великобритания това ще наруши бизнес модела на престъпните банди, стоящи зад трафика
2 256
 БГНЕС
Борис Джонсън и Еманюел Макрон

Разговорите с британския министър на вътрешните работи Прити Пател относно мигрантската криза в Ламанша бяха отменени от френския вътрешен министър, след като Борис Джонсън призова Франция да си вземе обратно нелегалните мигранти, стигнали до Обединеното кралство, предава в. ''Гаридън''. При ескалация на политическата криза след смъртта на 27 души в Ламанша, колегата на Пател, Жерал Дарманен, каза, че Франция е разочарована от искането на Великобритания.

Джонсън публикува онлайн писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което сочи пет стъпки с цел да се избегне повторение на трагедията. В отговор, цитиран от агенция AFP, Дарманен заявява, че писмото от Джонсън  е ''разочарование''. Позовавайки се на публикуването му в социалните мрежи, той добави: ''Публикуването направи ситуацията още по-лоша. Затова трябва да отменя срещата ни в Кале в неделя''. Франция планира да приеме министри от всички държави, които се намират до Ламанша, за среща относно трагедията в Кале. Срещата все пак ще се състои с министрите от други европейски страни, но Пател вече не сред поканените заради писмото на Джонсън.

Премиерът на Великобритания призовава Макрон незабавно да започне да приема обратно всички мигранти, които стигнат до Англия след пресичане на Ламанша. Според него връщането на хора ''значително ще намали – ако не и спре – преминаването, спасявайки хиляди животи чрез фундаментално нарушаване на бизнес модела на престъпните банди, стоящи зад трафика'', пише той. Писмото на Джонсън също така излага области за по-сериозно сътрудничество с Франция, като предлага съвместни гранични патрули, въздушно наблюдение и споделяне на разузнавателна информация. ''ЕС има споразумения за реадмисия със страни, включително Беларус и Русия. Надявам се, че подобно споразумение може бързо да бъде постигнато и с Обединеното кралство'', пише Джонсън в писмото, копирано и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Новият спор допринася за напрежението след Брекзит между Великобритания и Франция. Днес френските рибари организират блокада на фериботните пристанища на Ламанша и ще спрат навлизането на товарни влакове в тунела под Ламанша в знак на протест срещу правата за риболов.

Още

Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

19.01.2022

Обновена

12233
Ирак прибра обратно 4000 мигранти от границата с Литва

16.01.2022

1473
„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур

14.01.2022

720