Медия без
политическа реклама

Николай Малинов и Стивън Сегал основават Международно движение на русофилите

12 Март 2023

Международно движение на русофилите ще бъде учредено на 14 март в Москва, като инициативата от дълги години е на Николай Малинов, ръководител на българското Национално движение "Русофили", съобщи "Дневник".

Инициативата е подкрепена от външното министерство на Русия и министър Сергей Лавров ще присъства на събитието "с участие на представители от над 40 държави". Там ще бъде известният в миналото екшън актьор Стивън Сегал, който от години живее в Русия и е специален представител на външното ѝ министерство за хуманитарни връзки със САЩ и Япония. На учредяването ще е санкционираният от Запада "православен олигарх" Константин Малофеев, председател на общественото сдружение "Царьград", посочва изданието.

Малинов беше обвинен в България в шпионаж в полза на Русия в началото на септември 2019 г. и санкциониран от САЩ заради подкупване на съдия, позволил му да пътува зад граница и да получи руски орден лично от президента Владимир Путин. Въпросният съдия е Андон Миталов, когото САЩ също санкционираха за участие в корупционни дейности. Национално движение "Русофили" и Русофили за възраждане на Отечеството също са санкционирани от САЩ през февруари за това, че са контролирани пряко или непряко от Малинов.

Сега Малинов твърди, че на срещата си с Путин на 4 ноември 2019 г. споделил с президента идеята си за Международно движение на русофилите и той я подкрепил.

На 15 февруари той заяви, че отива в Москва за среща с Лавров, за да говори "с приятели" и да обсъдят какви действия да бъдат предприети. Не е известно дали той се е връщал в България след това, тъй като на 27 февруари участва в студиото в предаване по държавната телевизия "Первый канал", а в канала си в "Телеграм" публикува на 6 март снимка как се е прегърнал с Малофеев.

Именно едно от изданията на Малофеев дава повече подробности за учредяването на интернационал на русофилите. Целта била да бъдат сплотени "истинските патриоти" от различни страни, представляващи различни вероизповедания и политически възгледи, обединени от любовта си към Русия и нейната култура и стремящи се към многополюсен свят на основата на традициите на народите.

Малинов каза по руската телевизия, че организацията щяла да структурира дейността особено за събиране чрез Европейска гражданска инициатива в поне 7 държави от Европейския съюз на един милион подписа за сваляне на санкциите на ЕС срещу Русия и за провеждане на събития, свързани с историята и антифашистката борба.

"Днес, в контекста на антируския санкционен натиск и русофобската пропагандна кампания на Запада, опитите за "отмяна" на Русия и руската култура, в света нараства броят на онези, които не крият симпатиите си към страната ни. За много от тях Русия се превръща в истински "спасителен ковчег", център на международно движение за справедлив световен ред, основан на многополярност и уважение към традиционните ценности на страните и народите. Свят, в който децата имат баща и майка, а не "родители № 1 и № 2", където бракът е съюз на мъж и жена, а вярата в Бог и етнокултурната идентичност не са нещо, което трябва да да бъдат срамно скрити", отбелязват организаторите в проекта за манифест.

Порталът "Русский мир" твърди, че при обсъждането на идеята с Лавров във външното министерство в Москва първият дипломат на Русия я подкрепил и пожелал на инициаторите твърд дух и мъжество за реализирането ѝ.

Мария Захарова, говорителка на министерството, потвърди на 9 март, че Лавров ще участва на учредителния конгрес на Международното движение на русофилите. По думите ѝ, цитирани от ТАСС, ще присъстват руски държавни, политически и обществени дейци, представители на науката, културата и чуждестранни делегати от няколко десетки страни. "Идеята им (на чуждестранни делегати - бел. ТАСС), вдъхновила подобно постижение, е уважението, съхраняването и разпространението на руската култура, традиции, духовност", подчерта тя. "Международното движение на русофилите е призовано да обедини приятелите на страната ни."

Особено възторжено пише за Малинов в "Царьград", където той е наречен "най-руският от българите". В неотдавнашна публикация се посочва, че той е инициаторът за международното движение и "двигател на сегашния форум".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

интернационал, русофили