Quantcast
На МКС където е текло, пак тече | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

На МКС където е текло, пак тече

"Кръпката" не спря изтичането на въздух от руския модул "Звезда"
3 921
 Уикипедия
Модулът "Звезда", скачен с МКС

Неефективна се оказа новата "кръпка" от гума и алуминиево фолио, която тези дни руските космонавти поставиха, за да спрат изтичането на въздух от модула "Звезда" на Международната космическа станция (МКС), съобщи на ТАСС Центърът за управление на полетите.

След поставянето на "кръпката" космонавтите затворили люка в промеждутъчната камера на модула, където се намира пукнатината, за да проверят херметичността. През нощта срещу четвъртък люкът бил отворен отново, след което космонавтът Сергей Рижиков съобщил, че налягането в сектора е паднало от 736 на 685 милиметра по живачния стълб.

За проблема се разбра на 20 август, когато Роскосмос съобщи, че на МКС е установено неголямо изтичане на въздух. Оттогава се правят опити да бъде открито проблемното място, а след това и да се запуши пукнатината. 

"Изтичането засега остава в допустимите предели и не представлява непосредствена заплаха за екипажа и космическата станция", твърдят и специалисти от НАСА, но интензивността му се засили през септември. В руския модул "Звезда" се намира научна апаратура.

Проблемното място бе локализирано на 15 октомври с помощта на пакетче чай, оставено в модула. Заснето било как то се ориентира по посока на въздушното течение. След това космонавтите опитали да спрат теча с обикновен скоч, който не свършил работа. Смяташе се, че пукнатината е 2,7 см, но после се оказа, че е 4,5 см. Възможната причина е външно въздействие.

Сега на борда на МКС има седмина космонавти - двама руснаци, четирима американци и един японец.

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корабът Crew Dragon се скачи в орбита с МКС

17.11.2020

1774 24
Търсят актриса за руския филм, който ще се снима в космоса

04.11.2020

346
САЩ и Русия влизат в нова космическа надпревара - на кино

23.09.2020

1285 16

Коментари

Страници

редник

 но после се оказа, че е 4,5 см. 

 

Важното е, че са намерили мястото.

На първо време да опитат с дъвка, ако не стане - с епоксидно лепило - в Лидл е 4-5 лв...

magina7

Отдавна им предложих патента си "Дъвка и калчища".

riapa

Пукнатина от дрелка???

magina7

И да затварят вратите и прозорците.Вчера оня пияния решил да пусне водата през прозореца,и не го затворил,та стана течение.

Диагностик

Надпревара на земята:

 

https://svpressa.ru/war21/article/282043/

 

 

dembik

Все едно от лада нива да не капе масло. Няма как да стане.

Mаndalorian

Нивата нищо не е. Най-безаналоговата "кола" е Москвича! Маслото не се сменя НИКОГА, само се долива!

редник

Сега на борда на МКС има седмина космонавти - двама руснаци, четирима американци...

 

По-точно - двама американци и две американки...

hamel

Има за течене - тече, като няма - кво такова му ши тече

Светозар

"Хотели как лучше, а получилось как всегда"

usmivko

Основният проблем на МКС е финансирането, това е най скъпият проект на човечеството до сега.

Заглавието: На МКС където е текло, пак тече, отнася ли се за европейската ракета която падна и изгуби два спътника? 

Когато имаш претенции за за свободна и независима журналистика, поне се постарайте малко.

Скрудж

Неефективна се оказа новата "кръпка" от гума и алуминиево фолио

 

Сигурно гумата е била от подметката на старата "кроссовка" на Сергей Куд-Сверчков. А фолиото е било предназначено за покриване на коледната пуйка във фурната!

 

emo1971

Хммм... Лошо! 😧

А каква е гаранцията. че пукнатината е само една? Този метод с пакетчето чай, признавам, хитроумен е, поради което и браво за хрумването, но... ами ако пукнатините са повече от една? Ясно е, че при такъв изследователски похват, при повече от една пукнатина е възможно да се получи погрешна посока... неводеща към никоя от пукнатините. То дори и при една микро-пукнатина, посоката няма да е съвсем точна, особено при конче на пакетчето чай с... голям съпротивителен момент на усукване, но струва ми се... грешката би била пренебрежимо малка. При повече от една микропукнатини обаче, особенно ако са със сходни размери, но намиращи се на голямо разстояние една от друга, векторът на силата въздействаща върху пакетчето с чай, сам би бил сумарен от повече от един вектор, т.е. сам той би сочил, почти със 100% вероятност към място където... няма никаква пукнатина... и космонафтите биха лепили там, скоч, дъвка, калчища с епоксидно лепило... гума с алуминиева плоча и пр. без никакъв ефект. Затуй най-добре си остава, поне според моята тъпа глава... класическия метод- кофа и гъба (от дунапрен, не растителна), а в кофата сапун разтворен във вода...

Mаndalorian

Затуй най-добре си остава, поне според моята тъпа глава... класическия метод- кофа и гъба (от дунапрен, не растителна), а в кофата сапун разтворен във вода...

Какво ли би станало с дунапренова гъба, напоена със сапунен разтвор, изложена на космическия вакуум? Няма да питам как ще се удържи разтворът вътре в кофата при безтегловност и ще му попречи да се изпари във вакуума...

 

Инак си прав за главата...

 

emo1971

😁

usmivko

Това с кофата, не е добра идея. Може да загубим председател на  НС, а и някои форумци си слагат поцинковани кофи на главата и си мислят че са кръстоносци.

риболовец 5

   В ония години, като текнеше бойлера, вадеше се гърнето, дрелката и болтче с шайби и две гумички.

   Изкарваше по година-две.

Скрудж

Мдааа....в ония години карахме и "лагерици". Дъска с четири лагера за колела☺️

редник

Ама какъв шум издаваха!...

Доц.Трътлев

Ама пък бяха бързи.

Скрудж

Яки....особено при голям наклон. И ако не успеш да вземеш завоя, после риванол, йод и шамар. Ама пък беше страхотно!

Veni V

Скрудж, мноо верно!

Доц.Трътлев

Има един термин в металознатието - стареене на материала. И ако причината е в това, става доста неприятно.

Странно е, че нямат технология за откриване на мястото на изтичане на въздуха. Ако го нямаше пакетчето чай?😃

nafta

Пратете им някой чамов клин.

paragraph39

По-добре да бяха пробвали НЕ с пакетче чай, а със сфера/ в безтегловност е така/ от приготвен чай-течност! Или просто сфера от вода/питейна/!

Тогава сферата на течността би трябвало НЕ само да посочи посоката, където е пробойната, но и да прилепне към нея и да премине/просмучи/  през нея навън, във вакума на Космоса, както това сега става с въздуха?!

Пък може и да се окажа прав?!

 

Платон
снимка на Платон

Прав, прав... как всегда, не бой се, фалим те и мое да пишеш напрао дофоторска дисертация. 

Sergey Dimitrov

Пара,

А какво става с електрическите кабели? Дали не е по опасно да стане късо съединение, което да изгори цялият въздух.

Не забравяйте, че става въпрос за модул пълен с най-различна техника, а не за гума или празен варел.

Селинджър

Пак тоя Путин е виновен. Идвал е да хлопа по тенекиите да плаши американците на МКС и ей кво става...

emo1971

Добре, ако сапунената вода не може да се използва отвън, нужно ли е да се отказваме напълно от потенциала и... като надеждно средство за откриване на микропукнатини? Намирам подобно отношение към този изпитан и многократно доказал се метод, за непростимо разточителство... чак до степен на глупост, че то помислете... а с какво всъщност разполагаме като негова алтернатива!? С пакетче чай... еднократно само изпробвано, а теча все още работи, при това крайно вредителски... т.е. възможно е дори и да не налучкан правилно!?!

Затуй... все пак все още си оставам привърженик, на добрата стара сапунена вода... или още по-точно, на ефирно красивите сапунени балончета, образуващи се при взаимодействието между нея и... някаква въздушна струя. Само трябва да се измисли някакъв начин, те да се приложат без да бъдат излагани на вакуум. За целта, решението може да бъде само едно... някаква тяхна целесъобразна употреба, вътре в самата станция. Примерно, ще го нарека условно... диференциален метод  за откриване на микропукнатини в стените на космически сатнции, със помощта на сапунени балончета ... или накратко- ДМОМПСКСПСБ... или нещо от сорта и т.н... А същността му в някаква степен се свежда, приблизително до метода за измерване на коридор в казарма... с помощта на кибритени клечки... или казано друго яче, заподозряната за утечката стена на станцията се разчертва внимателно на малки квадрачета, със страна примерно 4,5 см. Същевременно от някакъв твърд и прозрачен материал, примерно плексиглас, се изработва мъничко кубче със същата дължина на ръбовете. Едната от стените му обаче... си няма плексигласова стеничка, а в стеничката на срещуположната, се изрязва и оформя своеобразна .... хммм... апература, ако мога тъй да се изразя... абе по подобие на устройствата, давани понякога на децата с цел да правят... ефирно-красиви балончета от сапунена вода. След туй въпросното кубче, след потопяване на стеничката му с балонообразуващата апература в сапунена вода, се поставя с липсващата си стеничка, върху първото квадратче на заподозряната стена и... много внимателно се издухва едно сапунено балонче във вътрешността на кубчето. Тук е много важно да се отбележи, че ще е необходимо, образуването на балончето да е наистина много внимателно и прецизно, така, че импулса на струята въздух призвана да го издуе балончето, да му придаде количество движение по посока стената на станцията, достатъчно за изминаването на не повече от 1,5 см, след което в резултат на нарастналото въздушно съпротивление, породено от нарастналите размери на балончето... последното да се спре и да зависне, поради безтегловността... някъде на около 3 см над центъра на квадратчето в основата... в случай, че някъде в рамките на това квадратче няма... някаква микропукнатина. Това последното, вероятно ще изисква известно време прекарано от екипажа в... интензивни тренировки по генериране на правилни сапунени балончета, ама те пък космонафтите, за кво инак ги вземат тия големите заплати... ако не преди всичко да се теренират, пък и то от тия балончета, може дори да се окаже, че им зависят тъй да се каже... и... з@дниците дори... Но да се върна на технологията... Когато се определи, че в площта на първото квадратче, теч от микропукнатина отсъства, се преминава към следващото... а провереното вече, меже да се бележи, примерно с някакъв зелен маркер предназначен за използване в безтегловност, или пък да се въведе координатна система и... в бордовия компютър да се генрира запис... примерно- квадрат Х= 247, У= 53... пенетрация липсва... с цел да не се губи време при объркване и повторна проверка на вече изследвани квадратчета. Ако обаче над някое проверявано квадратче, сапуненото балонче вместо да зависне над центъра неподвижно, вземе, че се устреми към повърхността на стената на станцията под прав или някакъв друг ъгъл, то веднага там се прилага... скоч, дъвка, калчища, епоксидно лепило... алуминиева плоча облицована с гума... а най-близките 8 квадратчета се проверяват с абсолютно предимство, независимо дали им е дошъл реда или не... и т.н.   

fractal
снимка на fractal

Самолетите затова ги дупчат че като се появи пукнатина спира да се увеличава в най близкия кръгъл отвор

ако модула е отливка трябва да се правят кръгли отвори с бормашина за да спре разрастването на пукнатината 

И после с необикновен скоч от 3М www.3M.com 

И златно фолио

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш