Quantcast
От Москва към София: Незавидна мисия е да бъдеш рупор на други държави | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

От Москва към София: Незавидна мисия е да бъдеш рупор на други държави

Не е приятно да те обявят за персона нон грата, но неприятно е и дипломати да нарушават законите, коментира Екатерина Захариева
Обновена
11 217
 БГНЕС архив

Изгонването на пореден руски дипломат от България по обвинение в шпионаж предизвика гневни коментари в Руската федерация. Още вчера от руското посолство в София определиха като неоснователно решението на българското министерство на външните работи да обяви за персона нон грата военния аташе у нас Василий Сазанович. От Русия пък веднага декларираха готовност за предприемане на реципрочни мерки

"Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения", написа във "Фейсбук" председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов. Той добави, че страната ни е "назначена от покровителите си в НАТО за рупор на тезата за руската заплаха".

Председателят на комитета по международни отношения на държавната Дума Леонид Слуцкий пък коментира: "Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати, е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна."

Колегата му Антон Морозов обеща ответни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. "Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна", посочи той.

Според българската прокуратура изгоненият Василий Сазанович е събирал данни за американски военни у нас. Държавното обвинение обясни, че по сигнал на ДАНС в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава. Според разследващите е осъществявана разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т. ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

"Не е приятно да ти обявят дипломат за персона нон грата, но неприятно е и да се нарушават законите в България от дипломати."

Това каза пък българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева днес пред радио "Дарик". Според нея отношенията между България и Руската федерация не са лоши. "Не съм съгласна с тази оценка, но със сигурност извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не подобрява отношенията", заяви още Захариева.

Тя поясни, че става въпрос за военен аташе. "Не е работа да предлага възнаграждение да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон", каза още Захариева. Тя посочи, че разследването няма как да продължи, тъй като лицето се ползва с дипломатически статут.

Още

България евакуира от Кабул 15-членно семейство

25.09.2021

Обновена

4151
ЕС обвини Русия в кибератаки преди изборите в Германия

24.09.2021

488
България се сдоби в Брюксел с още 4 наказателни процедури