Quantcast
Моралес: Бях свален с преврат, подкрепен от САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Моралес: Бях свален с преврат, подкрепен от САЩ

1 664
 БГНЕС архив

Бившият президент на Боливия Ево Моралес заявява в интервю за агенция "Франс прес", че е бил принудително свален от поста с преврат, подкрепен от Съединените щати, предава БНР.
Целта, по думите на Моралес, е достъп до запасите от литий в южноамериканската страна. Според него Вашингтон не е "простил" на страната му, че е сключила партньорства за извличането на лития с Русия и Китай, вместо със Съединените щати. Очаква се търсенето на химичния елемент да нараства в световен мащаб, тъй като той е един от оновните компоненти в батериите на високотехнологичното оборудване, като лаптопи и електрически автомобили.

Моралес подаде оставка като президент на Боливия на 10 ноември след почти три седмици на протести след спорното му преизбиране. В момента той живее в изгнание в аржентинската столица Буенос Айрес. Боливия разполага с най-големите запаси на литий в света, но се смята, че те са с ниско качество, а в страната липсва необходимата инфраструктура, за да донесат те печалба, отбелязва Франс прес, цитирана от Националното радио.

 

Още

Поскъпването ще е умерено и само до идната пролет

17.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

2978
Барабанистът на „Пинк Флойд“ сравни Уотърс със Сталин 

08.10.2021

2502
Идните 20 г. никоя партия няма да спечели мнозинство

07.10.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3061