Quantcast
Моралес: Бях свален с преврат, подкрепен от САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Моралес: Бях свален с преврат, подкрепен от САЩ

1 664
 БГНЕС архив

Бившият президент на Боливия Ево Моралес заявява в интервю за агенция "Франс прес", че е бил принудително свален от поста с преврат, подкрепен от Съединените щати, предава БНР.
Целта, по думите на Моралес, е достъп до запасите от литий в южноамериканската страна. Според него Вашингтон не е "простил" на страната му, че е сключила партньорства за извличането на лития с Русия и Китай, вместо със Съединените щати. Очаква се търсенето на химичния елемент да нараства в световен мащаб, тъй като той е един от оновните компоненти в батериите на високотехнологичното оборудване, като лаптопи и електрически автомобили.

Моралес подаде оставка като президент на Боливия на 10 ноември след почти три седмици на протести след спорното му преизбиране. В момента той живее в изгнание в аржентинската столица Буенос Айрес. Боливия разполага с най-големите запаси на литий в света, но се смята, че те са с ниско качество, а в страната липсва необходимата инфраструктура, за да донесат те печалба, отбелязва Франс прес, цитирана от Националното радио.

 

Още

Би Би Си е в центъра на скандал с интервю с принцеса Даяна

20.05.2021

1660
Човекът, който измами принцеса Даяна и злепостави Майкъл Джексън

21.05.2021

2122
Шепа алчни хора раздават парите в държавата

19.05.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

9869