Медия без
политическа реклама

Митрофанова: Навални сам си избра тази съдба

Алексей най-вероятно е отровен и се боя, че Путин ще продължи с убийствата, смята Христо Грозев

02 Март 2024Обновена
Хората продължват да носят цветя на гроба на Алексей Навални
Телеграм
Хората продължват да носят цветя на гроба на Алексей Навални

"Не ме разсмивайте, моля Ви! Разбирате ли - затворът не е санаториум. Той сам си избра тази съдба". Така руският посланик у нас Елеонора Митрофанова коментира смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални пред журналисти на Шипка. 

"Нищо не мога да Ви кажа за смъртта на Навални. Не мисля, че е това, което Вие мислите - Владимир Владимирович е издал заповед да го премахнат", каза Митрофанова, цитирана от БНТ.

Думите й предизвикаха буря от възмущение в социалните мрежи.

"Скъпа* г-жо Митрофанова, Алексей Навални не си е избрал тази съдба, както вие твърдите. Никой не избира да бъде убит в руски затвор. Никой, който се бори за свободата на страната си, не избира да си тръгне, преди да се е преборил за нея. Ако на един човек му пука за живота в Русия и мира в Европа, не би избрал да напусне този свят и да остави вас и подобните ви да безчинствате", обяви в пост във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

"Впрочем, уточнението ви, че затворът не бил санаториум е потресаващо, казано от представител на държавата, създала ГУЛАГ. Навални не е избрал съдбата си. Но изборът да го превърнете в мъченик беше изцяло ваш, на властта, от чието име говорите", написа още Мирчев. 

Той уточнява, че нарича Митрофанова скъпа, защото заедно с терористичния режим, който представлявате, действително излизате твърде скъпо на Европа".

Разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев смята, че най-вероятната хипотеза за смъртта на Навални е отравяне. Това заяви той в ефира на "Дождь" и пред независимия руски журналист Михаил Зигар.

"Ние със сигурност  ще научим истината и това няма да отнеме толкова дълго време, както беше предишния път, защото сега работи не само нашият екип, но и много други разследващи журналисти, които се координират от Мария Певчих. Ние си помагаме, споделяме информация и аз съм сигурен, че до месец всичко ще е ясно", каза Грозев пред "Дождь".

1 марта прошли похороны Навального на Борисовском кладбище в Москве. В столице силовики не действовали жестко. Больше всего задержанных в Новосибирске — как ...

 

Той отказа да назове по какви хипотези работят, за да не се стигне до унищожаване на информация от страна на Федералната служба за сигурност. Но уточни, че според него най-вероятната версия е отравяне.

"Имаме достатъчно информация, макар че властите крият много повече, отколкото преди. Защото след нашите предишни разследвания те се научиха, че не трябва да се оставят никакви следи. Но все пак те продължават да правят грешки и затова съм сигурен, че ще намерим виновните. Но самото поведение на властите показва, че те имат какво да крият. Поведението им показва страх и съвсем скоро ние ще разберем причината за този страх. Не трябва да се правят заключения на базата на непълни данни, но чисто аналитично този въпрос може да бъде разгледан и аз смятам, че става дума условно за "Новичок". Защото те се опитаха да направят това с "Новичок" през 2020 г. и много е вероятно да са се опитали да завършат започнатото по същия начин. Защото иначе остава поредното незавършено убийство с "Новичок", в който те са вложили толкова години и толкова пари, че не бива да остава нищо незавършено", каза Грозев пред Зигар.

Грозев разкри още, че негов източник е намекнал, че смъртта на Навални няма да е последната. "Не искам да правя прогнози, но аз реално се страхувам, че мотивацията на Путин с това убийство е била да докаже на Запада, че за него няма червени линии, и така да го принуди да се договаря за Украйна по неговите условия. Затова ми се струва, че сега ще влезем в период, когато ще има поредица от страшни драми. Путин ще дава сигнали на Запада, че ако не е готов да се договаря, ще става все по-зле", смята Грозев.

И днес много хора продължават да носят цветя на гроба на Алексей Навални. Там отново дойдоха майките на Алексей и Юлия Навални.

Въпреки че властите се опитаха през нощта да унищожат всички мемориали, като премахнаха цветята и свещите, хората продължават да упорстват - стихийни мемориали се появиха и в съседните на гробището райони. Хората палят свещи, пишат с цветя името му, появи се куб с имената на други убити политици и журналисти - Борис Немцов и Анна Политковская. На металните заграждения се изписват не само траурни, но и политически лозунги: "Русия ще бъде свободна!", "Навални е жив", "Чакаме промени", "Не се страхуваме".

Поне 16,5 хиляди души са се включили в церемонията за сбогуване с Алексей Навални в Москва, съобщиха от организацията «Белый счётчик».

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алексей Навални

Още по темата