Медия без
политическа реклама

Изчезнали деца в джунглата в Колумбия бяха открити по чудо живи след 40 дни

Предполага се, че четиримата изчезнали след катастрофа са оцелели, благодарение на храна, хвърлена от самолети

10 Юни 2023
Военни, участващи в спасителната акция в джунглата, се грижат за оцелелите деца.
ЕПА/БГНЕС
Военни, участващи в спасителната акция в джунглата, се грижат за оцелелите деца.

В Колумбия обявиха за чудо развръзката от издирването на четири деца, изчезнали в самолетна катастрофа в джунглата преди 40 дни, след като всички те бяха открити живи. Сред оцелелите има и бебе, което навърши 1 година по време на търсенето.

Според "Гардиън", предположенията са, че децата от местна индианска общност Хуитото са се спасили, благодарение на храна, пусната по въздуха от издирващите самолети, а и заради уменията си, научени от баба им.

Издирването на четирите деца, които са братя и сестри на възраст от 1 до 13 години, бе сред основните теми в Колумбия през изминалите 5 седмици. Дори на 19 май се появи новина, че те са открити, но тя бе опровергана и се наложи президентът на страната Густаво Петро да се извини.

Сега децата са намерени живи в джунглите на колумбийска Амазония, макар и силно изтощени и недохранени, както и нахапани от насекоми.

"Те ни дадоха пример за оцеляване, който ще остане в историята", заяви Густаво Петро и нарече развръзката "Радост за цялата страна".

Четиримата бяха на борда на малък самолет "Чесна 206", пътуващ на 1 май от град Сан Хосе де Гуавиаре до Араракуара в провинция Амазонас, чийто двигател аварира. Пилотът успява да подаде сигнал преди катастрофата, което даде начало на издирвателната акция. Две седмици по-късно самолетът е открит със забит в земята нос в затънтено място в джунглата в провинция Какета. Спасителите намериха телата на трима възрастни, сред които и майката на децата, но от самите тях нямаше следа. Надежда, че те са живи, дадоха открити през следващите дни наядени плодове и използвани пелени.

В операция "Надежда" се включиха 150 войници и 200 доброволци от местното коренно население, както и 10 обучени кучета. Те претърсиха площ от над 323 кв. км. По време на операцията изчезна едно от кучетата - Уилсън, чието издирване продължава.

Спасителните самолети пускаха гласови съобщения на езика хуитото, в които бабата на децата съобщаваше, че те са издирвани и е добре да останат на местата си. Оказа се обаче, че децата са се движили през цялото време и това е усложнило задачата. Постепенно екипите са намалени, но търсенето продължава.

Щастливата развръзка настъпва около 17 часа местно време в петък, когато на военните честоти се чуват викове "Чудо! Чудо! Чудо! Чудо!". Оказва се, че децата са открити от едно от кучетата. Те веднага са транспортирани до болница.

Колумбийският президент планира да посети спасените деца днес. "Джунглата ги спаси. Те са деца на джунглата, а сега вече са и деца на Колумбия", каза Петро.

Още по темата