Quantcast
Илон Мъск: Бил Гейтс е тъпак, няма да се ваксинирам | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Илон Мъск: Бил Гейтс е тъпак, няма да се ваксинирам

Фондацията на Гейтс ще подпомага 16 фармацевтични компании за производство на ваксина срещу Ковид-19
8 926

Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че нито той, нито семейството му, ще си поставят ваксина срещу Covid-19, дори тя да е лесно достъпна. Той коментира темата за коронавируса в подкаста Sway на "Ню Йорк Таймс".

"Нито аз съм изложен на риск, нито децата ми", обясни главният изпълнителен директор на Tesla, като обяви карантинните ограничения в САЩ за "ситуация без печеливши, която намали вярата ми в човечеството". Преди време той ги нарече "неетични" и ги сравни с поставяне под домашен арест.

Мерките против Covid-19 не бяха особено строги в Щатите, но в един момент доведоха до временно затваряне на заводи с множество работници. Фабриката на Tesla в САЩ също трябваше да преустанови работа, което вбеси 49-годишния милиардер. Според него това, което е трябвало да се направи, е всеки рисков гражданин да бъде поставен под индивидуална карантина.

От подкаста "Sway" коментираха, че заради неспазване на мерките в САЩ са починали хиляди. "В крайна сметки всички умират", отвърна Мъск. 

Той изтъкна, че SpaceX "не е преставала да работи и за ден" през цялата пандемия. "Имахме разрешение, защото вършихме работа, свързана с националната ни сигурност. Изпратихме астронавти до космическата станция и обратно", посочи Мъск. SpaceX е и един от най-важните доставчици на ракети за мисиите по изстрелване на шпионски и комуникационни сателити на Пентагона.

Мъск нападна Бил Гейтс (през юли в интервю за CNBC основателят на Microsoft коментира, че Мъск не знае много за ваксините и че се надява ръководителят на SpaceX "да не се бърка в области, от които не разбира много"). 

"Гейтс каза нещо за мен, без да знае какво правя. Добре бе, тъпако, ние всъщност правим оборудване за CureVac, тази компания за ваксини, в която си инвестирал ти самият", избухна Мъск.

Последният голям проект на милиардера изобретател също е свързан с медицината. Става дума за компанията Neuralink, която планира да поставя чипове в мозъка на хора, за да подобри умствените им възможности, съчетавайки ги със способностите на изкуствения интелект.

Според Илон Мъск сливането между човек и компютър ще ни спаси като вид.

 

УСКОРЯВАНЕ

Междувременно стана известно, че Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е сключила споразумения с 16 фармацевтични компании за подпомагане на производството на коронавирусна ваксина, когато бъде разработена. Това съобщи самият Бил Гейтс по време на форум в ООН за достъпа до ваксини.

"Единственият начин да се премахне заплахата от това заболяване някъде, е то да се премахне навсякъде", каза Гейтс. Решението, посочи той, е да се увеличи производството на ваксини в световен мащаб, за да достигне до всички възможно най-скоро.

"В споразумението компаниите се ангажират, наред с други неща, да увеличат производството с безпрецедентни темпове и да гарантират, че ваксините ще се разпространяват възможно най-бързо", каза той.

Още

Влад Тенев - първият българин в списъка с милиардери на Форбс

08.04.2021

2518
ЕМА потвърди връзка между "АстраЗенека" и рядък вид тромбози

07.04.2021

Обновена

5297
"АстраЗенека" с нов проблем - САЩ се усъмниха в данните ѝ

23.03.2021

Обновена

9003