Медия без
политическа реклама

И Франция се устреми да прави конференция ЕС-Западни Балкани

След България през 2018 г. такива усилия положиха Хърватия през 2020 г. и Словения през 2021 г.

09 Дек. 2021
ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон се чувства вече европейски лидер след оттеглянето на Ангела Меркел от политиката

През юни 2022 г. ще се проведе европейска конференция за Западните Балкани, обяви френският президент Еманюел Макрон на Съвета на ЕС по време на представянето на приоритетите на Франция за шестмесечното ѝ председателство, което започва през януари 2022 г.

"През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този регион все още страда от противоречия и напрежение", заяви Макрон. „Не можем да изградим мир в Европа през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в положението, в което се намират днес."

Срещи на високо равнище ЕС-Западни Балкани бяха организирани по време на председатествата на България през 2018 г., на Хърватия - през 2020 г. и на Словения през 2021 г. Нито една от тези конференции не даде срок за присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС. От една година РС Македония дори не може да започне преговори, защото я спира българско вето заради нейния антибългаризъм срещу собствените ѝ граждани с българско самосъзнание и заради езика на омразата, който използва по отношение на България.

ДРУГИ ПРИОРИТЕТИ

Сред другите приоритети на френското председателство ще бъде промяната на правилата на Шенгенската зона, защитата на външните граници на ЕС, по-добрата координация в борбата с незаконната миграция. 

Париж ще настоява ЕС да си изработи "концепция за европейски стратегическ суверенитет". Това означава военно сътрудничество извън НАТО. Макрон смята, че всички европейци от 16 до 25 години трябва да преминават през 6-месечна "гражданска служба", като всеки ще има право да избира в какъв сектор да полага доброволен труд в полза на обществото.

 

Още по темата