Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция остро протестира пред Сърбия за падналия край Кавала самолет

Не е открита радиация на мястото, на което се разби машината, но 2 месеца ще се взимат проби за химическо замърсяване

18 Юли 2022
Архив ЕПА/БГНЕС
Мястото, на което се разби украинския транспортен самолет

Гърция протестира официално и остро пред Сърбия заради разбилия се край Кавала украински транспортен самолет Ан-12, пълен с военна продукция.

По нареждане на външния министър Никос Дендиас посланикът на Атина в Белград протестира пред сръбските власти, че не са информирали предварително за пълния списък от взривните материали, които е превозвал катастрофиралият самолет, предава БНР. Отделно от това Гърция е поискала от Сърбия и повече информация за товара, който е бил в разбилата се в събота вечер машина, собственост на украинска компания. Белград твърди, че са били натоварени 11,5 тона мини за минохвъргачки, които е трябвало да бъдат доставени в Бангладеш. Сега става ясно, че Гърция ще проени цялостно системата си, в която разрешава преминаване на опасни товари над територията си.

Украинският самолет Ан-12, който се разби в Гърция в събота вечерта с военна продукция на борда, е извършил три полета от Бургас на 10, 11 и 13 юли. Те са били до полския град Жешов. На 12 юли машината е летяла от чешкия град Острава до Бургас.

В понеделник бе обявено, че не е открита радиация на мястото на катастрофата на самолета и, че хората се движат свободно без маски. Два месеца обаче ще се правят проби на мястото на инцидента, за да се установи дали при падане не е имало отделяне на вредни химически елементи, съобщават от екипа по ядрено-биологична защита. 

Междувременно стана ясно, че вече са открити всички тела на 8-членния екипаж, като според всички те са укриански граждани. Открита е и черната кутия. 

Гръцките медии пишат за драматичната размяна на реплики, която пилотът на "Антонов" е имал с контролната кула няколко минути преди катастрофата, разказва и БГНЕС. "Двигателят ни гори. Опитвам се да го потуша", казал пилотът, съобщавайки за проблема. "Можете ли да стигнете до летището в Солун или в Кавала?", попитала контролната кула.

Гръцкото издание „Star“ пише, че пилотът на "Антонов" е казал, че има няколко проблема със самолета и че ще се опита да кацне в Кавала. Самолетът вече е започнал да губи височина. Посочва се още, че пилотът очевидно е търсил равен терен, на който да приземи самолета. Когато контролната кула поискала нова информация, пилотът отговорил, че един след друг инструментите отказват. Той не успял да стигне до летището, настъпила тишина и след това "Ан-12" се разбил. 

Вече стана известно, че от началото на юли самолетът е летял няколко пъти и до Бургас. През 90-те, за няколко години машината е била собственост на БГА Балкан, но после е била продадена на Ural Airlines, твърди БНТ.

Най-вероятно причината за самолетната катастрофа в Северна Гърция с Antonov An-12BK е възникнал на борда пожар. Това пък предположи в предаването "Тази сутрин“ на Би Ти Ви бившият военен министър Тодор Тагарев.

Машината е доста стара – на повече от 50 г. "Подобни машини се експлоатират в зависимост от техническото им състояние, правят се проверки редовно. Ако то изглежда достатъчно добро, получават разрешения за полети“, обясни Тагарев.

Той напомни, че този вид самолети отдавна нямат право да летят в Европейския съюз. Според експерта украинската машина е наета от Сърбия по търговски причини. Превозваният опасен товар няма нищо общо с войната в Украйна, твърди той.

Още по темата