Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фенове на KISS, а не терористи, се взривиха на моста Rainbow

23 Ноем. 2023Обновена

 "Претърсването на местопроизшествието не разкри експлозивни материали и не беше идентифициран терористична връзка" - това заяви ФБР след взрива на автомобил на моста "Рейнбоу" край Ниагарския водопад. При взрива на автомобила загинаха двама пътници в коалата, а граничен служител бе ранен. 

Властите не идентифицираха убитите двама души. Си Ен Ен съобщи, че шофьорът е 56-годишен мъж, който пътувал в своето "Бентли" със съпругата си, за да присъства на концерт на рок групата KISS. Концертът, насрочен за сряда в Торонто като част от прощалното турне на групата, бе отменен, след като Пол Стенли бе диагностициран с грип.

Мостът Рейнбоу е граничен пункт между САЩ и Канада. Колата с двамата пътници е изпратена до втори контролен пункт за проверка след като гранични служители я отклоняват на първия. Между КПП-то и мястото за проверка колата рязко ускорява, с над 100 км. в час се удря в преграда, прелита над автобус и няколко други коли и последва експлозия. В изгорелия автомобил са открити двете неидентифицирани тела. Граничен служител е получил незначителни наранявания.

Заради действията на пътниците в колата и мощната експлозия първоначално се заговори за терористичен акт.

Мостът бе затворен, затворени бяха всички 3 други КПП-та в района, а международното летище Бъфало Ниагара преустанови полетите. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл заяви, че антитерористична група на ФБР ще следи всички входни пунктове в щата Ню Йорк след експлозията на превозно средство на моста Рейнбоу до Ниагарския водопад. Всички правителствени служби в района бяха затворени, а служителите - евакуирани. Влаковете Амтрак между Ню Йорк и Канада спряха да се движат, в Торонто полицията вде допълнителни мерки, а и центъра на еврейската общност Бъфало затвори.

Първоначално Fox news съобщи, че експлозията на Rainbow Bridge е била "опит за терористична атака", включваща "значително количество експлозиви в автомобил".  ABC News и Fox News съобщиха, че на място са открити останки от взривно устройство. Други медии, напр. New York Post, обаче съобщиха, че откритото не е част от бомба.

След това Fox информира, че експлозията на моста Рейнбоу по-скоро не е терористична атака. След това и губернатор Хочъл заяви, че "няма признаци" инцидентът да е терористична атака.

 

Очевидци публикуваха видео с дим и щети в близост до контролно-пропускателния пункт от канадската страна. Телевизия излъчва кадри от американската страна, на които също се виждаше гъст дим, като се добавя, че на мястото на инцидента има значителен брой служители на реда.

Правителството на Канада събира информация за взрива, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо. Канада обмисля въвеждането на допълнителни мерки за сигурност на всички КПП-та по границата със САЩ, обясни той. 

От Белия дом следят отблизо инцидента на моста. „Правоохранителните органи са на място и разследват“, каза служител на Белия дом. Президентът Джо Байдън в момента е в Нантъкет, Масачузетс, където празнува Деня на благодарността със семейството си.

Ключови думи:

Ниагара, взрив

Още по темата