Медия без
политическа реклама

Европарламентът гласува срещу "сделката" за бюджета на ЕС

Евродепутатите заплашиха да блокират 7-годишната бюджетна рамка на ЕС, ако не бъде поправена

23 Юли 2020
Лидерското трио на ЕС опита да демонстрира синхрон на извънредната сесия, но не му се получи много добре. Отляво надясно: председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европпарламента Давид Сасоли.
ЕПА/БГНЕС
Лидерското трио на ЕС опита да демонстрира синхрон на извънредната сесия, но не му се получи много добре. Отляво надясно: председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европпарламента Давид Сасоли.

На извънредна сесия в Брюксел Европейският парламент отхвърли днес с голямо мнозинство мъчително постигнатата сделка на маратонския Европейски съвет за 7-годишната бюджетна рамка на съюза от близо 1,1 трлн. евро и за специалния фонд за борба с последиците от пандемията от 750 млрд. евро. Всички големи политически групи отдясно и отляво подкрепиха резолюция, която изисква да започнат преговори между ЕП, Съвета и Еврокомисията за коригиране на числата, които лидерите на държавите от ЕС едва успяха да съгласуват на петия ден от срещата си в Брюксел.

ЕП "не приема  политическото споразумение относно МФР (Многогодишната финансова рамка - б.р.) за периода 2021—2027 г. в настоящия му вид; изразява готовност да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението", се казва в документа

Евродепутатите поискаха да се има "предвид, че дългосрочните приоритети на ЕС, определени в МФР, не трябва да бъдат пожертвани в името на възстановяването и че Парламентът следва да участва пълноценно в прилагането на инструмента за възстановяване, както в операциите по получаване, така и по отпускането на заеми".

Много от депутатите изразиха съгласие, че "предложените съкращения в програмите в областта на здравеопазването и научните изследвания са опасни в контекста на световна пандемия". Според тях "предложените съкращения в областта на образованието, цифровата трансформация и иновациите застрашават бъдещето на следващото поколение европейци. Освен това са недоволни от "предложените съкращения на програмите в подкрепа на прехода на зависими от въглерода региони, (които са) в противоречие с програмата на ЕС, свързана със Зеления пакт". Не приемат и "предложените съкращения в областта на убежището, миграцията и управлението на границите, (защото) застрашават позицията на ЕС в един все по-нестабилен и несигурен свят".

Гневът на единствения европейски орган, избиран пряко от европейските граждани, бе отразен в следния текст на резолюцията: ЕП "припомня, че заключенията на Европейския съвет относно МФР не представляват нищо повече от политическо споразумение между държавните и правителствените ръководители; подчертава, че Парламентът няма да парафира това решение като свършен факт и е готов да оттегли одобрението си за МФР, докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между Парламента и Съвета; припомня, че всички 40 програми на ЕС, финансирани по линия на МФР, ще трябва да бъдат одобрени от Парламента като съзаконодател".

Някои евродепутати се обявиха не само срещу бюджетната рамка, за която одобрението на ЕП е задължително, но и срещу фонда да възстановяване след коронакризата "Следващо поколение ЕС" от 750 млрд. евро. Според тях изтеглянето на общ европейски заем за неговото финансиране противоречи на Договора за функциониране на ЕС, който не допуска генериране на европейски дългове.

Хилавата решителност на европейските лидери да обвържат еврофинансирането с върховенството на закона също президвика много критики в Европарламента. Резолюцията "изразява дълбоко съжаление във връзка с факта, че Европейският съвет значително отслаби усилията на Комисията и Парламента да защитават принципите на правовата държава, основните права и демокрацията в рамките на МФР и Европейския инструмент за възстановяване (Next Generation EU); отново потвърждава искането си да довърши работата си като съзаконодател по механизма, предложен от Комисията, с цел да защити бюджета на ЕС, когато е налице системна заплаха за ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС, и когато са застрашени финансовите интереси на Съюза; подчертава, че за да бъде ефективен, този механизъм следва да се задейства с обратно квалифицирано мнозинство".

Именно този механизъм трябва да замени доказалия своята неефективност но все още формално действащ Механизъм за сътрудничество и проверка, който от 13 години подлага на мониторинг България и Румъния.

От българските евродепутати се изказаха само двама. Те също разкритикуваха решенията на европейския съвет. Представителят на ВМРО Ангел Джамбазки се разпали толкова, че сравни разпределението на финансите в ЕС с времето на комунизма. Според него в момента се изгражда "Федеративна социалистическа Европа". Андрей Новаков от ГЕРБ бе по-сдържан, но отправи заканителни думи към евролидерите: "Вашето споразумение не е съвършено и Европарламентът ще направи това", т.е. ще го променив оспорваните сектори.

Още по темата