Медия без
политическа реклама

ЕЦБ повиши основните лихви с 25 базисни пункта

Прогнозите са то да е по-малко от досегашните мерки заради овладяването на новото кредитиране

04 Май 2023Обновена
Pixabay

Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 25 базисни пункта. Решението бе очаквано на фона на продължаващите усилия за борба с инфлацията. Ставките вече са на най-високото ниво от ноември 2008 г., припомня БТА.

Лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - се вдига до 3,75 на сто (досега беше 3,50%). Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) се повишава от 3,00 на 3,25%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достигна 4% при 3,75 на сто досега.

Днешното решение е седмо поред за повишение на лихвите, след като инфлацията в еврозоната достигна 7% през април при 6,9% през предходния месец. Последното увеличение - през март, беше с 50 базисни пункта или 0,5 процентни пункта. Същевременно базовата инфлация, която не включва цените на храните и енергията, леко се е забавила до 5,6%.

Според Джон Луелин, бивш главен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от в. "Гардиън", има голям шанс ЕЦБ да продължи да повишава лихвите, докато не се отчете значителен спад на основната инфлация.

В тримесечен доклад на ЕЦБ, публикуван във вторник, франкфуртската институция съобщи, че банките в еврозоната са затегнали критериите си за отпускане на кредити на бизнеса през първото тримесечие, което предполага, че сега повишението на лихвите може да е по-ограничено. Затова и прогнозите на анализаторите бяха именно за по-леко повишение - от 0,25 процентни пункта.

Банките от еврозоната са отчели също и силен нетен спад на търсенето на корпоративни заеми или кредитни линии за компании през първото тримесечие и то с най-бърз темп от световната финансова криза.

Последвайте ни и в google news бутон