Quantcast

Медия без
политическа реклама

Айда опустоши бреговете на Луизиана

Ураганът е най-силният, който се е стоварвал върху страната от 1850 г. насам

30 Авг. 2021

Формираният в Атлантическия океан ураган „Айда“, който бе определен за четвърта категория от пет възможни, удари Луизиана с опустошителна сила тази нощ. Повече от милион души останаха без електричество в южната част на САЩ след като „Айда“ навлезе в щата Луизиана, показват данните на портала poweroutage.us. До вечерта ураганът отслабна до втора категория, но все още заплашва със сериозни щети. Скоростта на вятъра в рамките на урагана достига 179 км/ч, той се движи в северозападна посока със скорост от около 14 км/ч. Съобщава се за поне един смъртен случай.

 

Ураганът Айда връхлетя бреговете на Луизиана малко преди обяд в неделя, като преди да стигне сушата се движеше със скорост до 240 км /ч, по данни на метеорологичните служби на САЩ.

Бурята удари близо до Форт Фуршон, на юг от Ню Орлиънс, шестнадесет години след урагана Катрина, който опустоши този регион в южната част на САЩ.

Улиците на най-близките градчета до Мексиканския залив бързо се наводниха, като на места се очакваше водата да се вдигне до 9 фута /2.7 метра/.

  

----

Десетки хиляди хора се евакуираха от крайбрежните зони на щата Луизиана заради наближаването на урагана.

Американският Национален център за ураганите (НЦУ) прогнозира, че Айда ще се усили до изключително опасен ураган от четвърта категория от петстепенната скала на Сафир-Симпсън със скорост на вятъра от 225 км/ч, при достигане на крайбрежието. Така Айда ще стане най-големият ураган, удрял САЩ от 1850 г. насам. 

Това ще стане на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина помете голяма част от крайбрежието и отне живота на 1800 души, припомня АП.

Според метеоролозите "изключително опасната" буря ще донесе проливни дъждове и висок прилив, който може да потопи крайбрежието на Луизиана под няколко фута вода. Очакват се прекъсвания на електричеството в резултат на силните ветрове, които може да оставят хиляди домове на тъмно.

Президентът Джо Байдън обеща помощ за бързото възстановяване на района веднага щом бурята отмине. 
Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че ситуацията е много сериозна и че "това ще бъде един от най-силните урагани, които връхлитат щата Луизиана".

 

 

Ключови думи:

Луизиана, ураган, Айва

Още по темата