Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учебник по химия разказва на децата за дишането на лепило

22 Яну. 2020

Учебник разказва на гимназистите от IX клас как се диша лепило, представяйки това като нещо напълно безобидно, алармираха родители във "Фейсбук". Първи са реагирали майки от Велико Търново, които са прочели урок в учебника по "Химия и опазване на околната среда", отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът започва така: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание”.

Във втората половина на текста авторите са описали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване, но майките считат тома недостатъчно. Пред "Монитор" от министерството на образованието и науката коментират, че примерът в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издание той да бъде премахнат.

„Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в IX клас са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците, като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се една от майките - Анелия Борисова.

„Можеше спокойно да се даде друго сравнение: „Когато в къщи правите ремонт и се наложи да боядисвате...” Но да се сети човек, се иска мислене”, пише друг потебител.

„Тези, които навремето дишаха лепилото на Централна гара, сега вече може да са станали редактори на учебници за IX клас”, вкарва сарказъм Антония Стойчева.

Недоумение у родителите буди и фактът, че на никого от никой от комисията в МОН, която е приемала учебника, не му е направил впечатление въпросният пасаж.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?