facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Учебник по химия разказва на децата за дишането на лепило

3 217

Учебник разказва на гимназистите от IX клас как се диша лепило, представяйки това като нещо напълно безобидно, алармираха родители във "Фейсбук". Първи са реагирали майки от Велико Търново, които са прочели урок в учебника по "Химия и опазване на околната среда", отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът започва така: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание”.

Във втората половина на текста авторите са описали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване, но майките считат тома недостатъчно. Пред "Монитор" от министерството на образованието и науката коментират, че примерът в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издание той да бъде премахнат.

„Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в IX клас са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците, като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се една от майките - Анелия Борисова.

„Можеше спокойно да се даде друго сравнение: „Когато в къщи правите ремонт и се наложи да боядисвате...” Но да се сети човек, се иска мислене”, пише друг потебител.

„Тези, които навремето дишаха лепилото на Централна гара, сега вече може да са станали редактори на учебници за IX клас”, вкарва сарказъм Антония Стойчева.

Недоумение у родителите буди и фактът, че на никого от никой от комисията в МОН, която е приемала учебника, не му е направил впечатление въпросният пасаж.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МОН препоръчва урокът с марихуана за VIII клас да бъде сменен

24.04.2020

Обновена

3907 33
Създателите на литиево-йонните батерии взеха Нобел за химия

10.10.2019

332
Кравите на Менделеев

07.06.2019

773 8

Коментари

whichone

начи, ацетона няма формула и химичен състав. що се отнася до свойствата му, единственото такова е да упойва деца, както са посочили тия кретени.

 

Man.ol

Жалко, че авторите на учебника не дават пълна информация каква марка е лепилото и коя е коректната му цена в търговската мрежа...Липсват и референции за производителите, както и списък с добри магазини. Поне едно телефонче на местен дилър да бяха пуснали, а то така, с тези непълноти - каква е ползата?...

?

peniko

Навремето ползваха "Хелми".  Много качествено беше (за смъркане не знам - не съм пробвал).

VBA...

В учебника по химия може и да няма Менделеевата таблица!

Умберто Жеко

това е положението.

инстамбулска конвенция  в действие.

ма то и турция  била благодетел и е нямало булгаристан

 

wake_up
снимка на wake_up

Авторите с този пример най-вероятно са искали да обяснат какво е ацетон, какво влияние има върху човешкия организъм и защо не трябва да се потребява като лепило. Поне така пише по-надолу. С възпитателна цел. Обаче е важно да се направи сензация и да има хора, които ще викат аууууу, оуууууу ...

Nashenec

Не сте прави. Хората изпълняват евро-изисквнията за образование според ИК. Все пак нали не сте забравили преди няколко месеца дват скандала в Дания и Щвеция - на едното място дете се оплака, че му говорели/преподавали сексуална култура в училище, но било само на думи и нямало никакви нагледни материали. А във втория случай отнеха деца на семейство от Полша, защото родителите отказали да го обучават какво е хомосексуални отношения и как трябва да се живее в хомосексуални общества.

Дъбест

Недоумение у родителите буди и фактът, че на никого от никой от комисията в МОН, която е приемала учебника, не му е направил впечатление въпросният пасаж.

 За да направи впечатление в МОН, все пак се предполага поне наличие на елементарни причинно-следствени връзки в кухите глави на тези от комисията. Ако са имали и някакви проблясъци на асоциативно мислене и аналитични възможности, още по-добре.

Но след като учебникът е бил приет без забележки, очевАдно кратунаджиите от тази комисия в МОН са на интелектуално ниво на развитие на елементарен жив организъм, най-много торен бръмбар (да ме прощават бръмбарите)

Със същия успех в учебника по анатомия въпросната комисия би утвърдила текстове като: "Може би сте виждали на улицата блъснат от МПС човек: от разкъсания му торс сигурно сте видели някои от основните човешки органи като стомах, далак, черен дроб, сърце и т.н."

Калинки, калинки, лошото е че са напаст като бълхите!

Дежурния

Матриялът съвсем изперка. Лошо било да се дава пример как дишането на някакво вредно вещество е опасно за здравето. Освен това, в гоненето на сензацийки се плещят и откровени лъжи ("представяйки това като нещо напълно безобидно"). Тези пък, които правели ремонт на дома си с бои съдържащи ацетон са направо черешката на тортата. Текстът си е добре, бгмамите не са на място. Освен това, с познавателна и образователна цел е добре да им се обясни, че лакочистителите, които често използват,  са основно същия този ацетон. Всъщност не е лошо и да се направи едно сравнение, на колко вдишвания от торбичка с лепило отговаря едно почистване на ноктите от лак. ?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в IX клас са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците, като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се една от майките - Анелия Борисова.

Гжа Анелия Борисова се очертава БГМама за м. януари 2020. Така на времето , бяха накладили една моя приятелка , учителка по химия, която - преподавайки за алхохолите и за летливи вещества - обяснила на учениците защо на коняка не се слага лед, защо не се слага уиски в хладилника, за разлика от водката, например..

Дежурния

Доста интересно ще е мнението на г-жа Анелия Борисова и за учебниците по биология. ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×