Медия без
политическа реклама

Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Длъжностни лица от университета са превишавали правата си, смятат от Окръжна прокуратура - Благоевград

19 Март 2024
От ЮЗУ отхвърлят обвиненията в нарушения.

3 месеца след като се самосезира по медийни публикации за корупция в Югозападния университет, окръжната прокуратура - Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления, съобщиха оттам.

Сигналът за нарушения бе подаден през декември от доц. Стефан Дечев, бивш преподавател в ЮЗУ. Той сигнализира МОН за раздадени дипломи за висше образование на студенти с оценки, нанесени от негово име, без той да е провеждал изпит. Министерството направи проверка, която установи стотици нарушения - от некоректна документация, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума и кредитите по отделните дисциплини до липсващи протоколи, неподписани оценки, неправомерно признати изпити, обучение в съкратени срокове в регулираната специалност "Право" - за 3 вместо за 5 г. и др. Просветният министър проф. Галин Цоков дори съобщи, че студентите, получили дипломи неправомерно, ще трябва да се явяват на нови изпити - нещо, което ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин категорично отрече.

Наблюдаващият прокурор, след запознаване с материалите от извършена проверка, е преценил, че са налице процесуалните предпоставки за образуване на досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления. "От една страна е законният повод за образуване на досъдебното производство, а именно - съобщение от компетентен орган за престъпление от общ характер. От друга страна са достатъчно данни, съдържащите се в материалите по преписката - доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние", пишат от прокуратурата. 

"В периода 2015-2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „Неофит Рилски“ били нарушени и/или не изпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици", казват още оттам. Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР - гр. Благоевград. Дадени са подробни указания за изпълнение.

Преди две седмици преподаватели изразиха опасения, че измамите в ЮЗУ ще се потулят. Повече за основанията им, може да видите тук:

Какво ще предприеме МОН по установените нарушения и неизпълнените предписания в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград? Не трябва ли дипломите, издадени в нарушение на закона, да бъдат обявени за недействителни?

 

Ключови думи:

ЮЗУ

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?