Медия без
политическа реклама

Нова заповед на МОН: Онлайн обучение само до 10 учебни дни

Директорите ще могат да решават превключване към дистанционни часове за до 50% от паралелките в 5-12 клас, без да питат МОН, но съобразявайки се с родителите

Илияна Кирилова

Превключването към онлайн обучение в училищата заради много заболели от коронавирус следва да е до 10 учебни дни. Това гласи нова заповед на просветния министър Красимир Вълчев, издадена вчера, 11.11.2020 г., когато вечерта излезе и последната заповед на здравния министър, според която при 15% заболели ученици в дадено училище, то ще минава към обучение в електронна среда.

Заповедта на министър Вълчев заменя заповедта му от 26-и октомври, с която се даде право на училищата сами да искат преминаване към онлайн обучение при опрделени условия. Повечето от досегашните критерии се запазват и сега, като разликата с досегашната заповед е в това, че за до 50 на сто от паралелките в 5-12 клас директорите могат сами да решават след решение на педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и като се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците в училището. "Това създава условия за оперативност и гъвкавост при вземането на важни решения, касаещи здравето на учениците и учителите", обяснява шефът на РУО-София в писмо, с което изпраща въпросния документ до знанието на директорите в столицата.

Ето какво гласи новата заповед:

При постоянно нарастващ или голям брой на ученици - заразоносители на COVID-19, с грипоподобни сипмптоми, сходни с тези на коронавируса, и/или карантинирани, директорите на училища могат да отправят аргументирано предложение до просветния министър за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за определен период. Подобни предложения могат да правят само учебните заведения, попадащи в червени или оранжеви зони съобразно критериите на здравното министерство и да се отнасят за едно от следните:

- всички паралелки в училището

- поне 50% от паралелките в прогимназиален етап (5-7 клас) и двата гимназиални етапа на средната степен (8-12 клас) в училището, взети заедно 

- две или повече паралелки от началния етап (1-4 клас)

При постоянно нарастващ или голям брой на ученици - заразоносители на COVID-19, с грипоподобни сипмптоми, сходни с тези на коронавируса, и/или карантинирани, съсредоточени в определени паралелки в дадено училище, директорът на училището може да вземе решение за преминаване към онлайн обучение за съответните паралелки за определен период от време. Това решение също ще може да се взема само от учебни заведения в области в червени и оранжеви зони и да се отнасят за едно от следните:

- до 50% от паралелките в прогимназиалната степен и двата гимназиални етапа на средната степен в училището, взети заедно

- отделна паралелка в началния етап

- необходимост от редуване при преминаване към обучение в електронна среда за периода до края на календарната годината за паралелките в прогимназиалния етап и двата гимназиални етапа на средната степен

Въпросните решения следва да се вземат от педагогическия съвет на училищата, съгласувано с Обществения съвет и като се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от родителите в училището. За тях се уведомява съответното регионално управление по образованието. До съответното решение може да се стигне и след препоръка от местното РЗИ и областните кризисни щабове.

Когато решават дали да превключват към онлайн обучение, учебните заведения следва да се ръководят от принципа, че първо към него минават най-големите ученици, а при продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и тези от прогимназията. Само при изключителни случаи, когато обученито не може да продължи в училище - към е-обучение може да се мине и в началния етап. Срокът, в който ще се учи дистанционно, трябва да е съобразен с епидемичната ситуация и с утвърдената от РЗИ в такива случаи практика, да отчита, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализация и да не превишава 10 учебни дни. При необходимост, към посочената процедура ще може да се преминава повторно при същите условия.

Преди дни просветният министър издаде общи указания към директорите, според които те следва да редуват присъственото обучение с това от разстояние, като по възможност онлайн заниманията да са максимум за по 2 седмици.

 

ДАННИ

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, до вчера бяха 38-39%", съобщи министър Красимир Вълчев пред Нова ТВ, пояснявайки, че сега има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при малките ученици, отколкото при големите. 39% от учениците учат от вкъщи по решения на областните щабове, докато останалите 5% - 130 училища, са минали онлайн след негово разрешение. В 1300 училища няма нито един случай на коронавирус сред учениците или учителите. Те са около 55% от цялата система, като най-често тези школа са по-малките населени места, посочи Вълчев.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще се провежда то. "Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също намалява", коментира образователният министър. Затова и от МОН предложиха на областните щабове варианти за редуване на учениците. "Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза той.

"Лятото имаше много дебати за това какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена и следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително", заяви министърът. И припомни, че в момента всеки директор на училище има право да решава дали децата да стоят с маски в час. "През януари и февруари, когато се очакват и сезонните грипни вируси, вероятно ще има 2-3 седмици онлайн обучение", предположи Вълчев.

 

Още по темата